Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво да ядем при болна жлъчка?

по статията работи: | 31 юли 2015 Прочитания: 3527
И кои храни трябва да се ограничат
Какво да ядем при болна жлъчка?
Източник: Photl

Болки в жлъчката се появяват най-вече при възпалена жлъчка. Симптомите - болки в дясното подребрие, при по-теки форми - гадене, повръщане, температура и втрисане. 

 

Причината за възпалена жлъчка е натрупване на жлъчни соли, което се дължи на обездвижване или неправилно хранене. 

 

За да не се активизират болките в жлъчката, необходимо е спазването на определена диета.

 

Кои храни трябва да се изключат от менюто?


- месо - от месата трябва да се изключат тлъстите меса - свинско (особено на скара), мазни меса, субпродукти, консервирани салами, сланина, дивеч;

 

- риба - от рибните изделия също трябва да се изключат мазните и тлъсти риби, както и пушената и осолена риба;

 

- плодове - фурми, кайсии, къпини, цитрусови плодове, касис, боровинки;

 

- зеленчуци - зеленолистни, патладжан, туршии и всякакви консервирани зеленчуци;

 

- ядки - слънчогледови семки, орехи, бадеми, фъстъци; 

 

- млечни продукти- високо маслените продукти, топени и пушени сирена, сирената с плесен - синьо сирене и сирене бри; 

 

- яйца - избягвайте консумацията на жълтъци, цели яйца може да се ядат най-много 2-3 на седмица, яйчени продукти като майонеза, горчица;

 

- подправки - избягвайте консумацията на силни подправки - черен пипер, лют пипер, люти чушки, чесън.

 

Какво е препоръчително да се яде?


- месо - леки меса като пилешко, заешко, говеждо, агнешко;

 

- риба - нетлъста риба, за предпочитане речна - мряна, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка;

 

 


Бяла риба върху оризово канапе - Люба Грънчарова

 

- плодове - могат да се приемат почти всички добре узрели - ябълки, круши. Не се изключват компоти и пресни сокове;

 

- зеленчуци - може да се приемат всички зеленчуци (без зеленолистните), като най-добре е да се набляга именно на зеленчуците;

 

-  млечни продукти - препоръчват се не особено маслените млека, несолени извара и сирене, домашно подквасено кисело мляко;

 

- яйца - само белтъците;

 

- варива - оризът е подходящ, в ограничени количества може да се приемат боб, леща и грах;

 

- подправки - копър, магданоз. 

 

 

Нека храната, която консумирате, да е приготвена на пара или варена. Абсолютно забранени са пържени и панирани храни.

 

Не подправяйте много ястията. Силните подправки стимулират отделянето на повече жлъчен сок, за да бъдат обработени, което създава дискомфорт на организма. 

 

Напълно забранен е алкохолът, включително бирата и виното. Подсладените сокове, газираните напитки също дразнят стомаха. 

 

Кафето сведете до минимум. 

Рейтинг: 3 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...