Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво може да ти докара резенът лимон към питието

по статията работи: | 28 януари 2014 Прочитания: 8003
Запознайте се с плашещите резултати на научно изследване
Какво може да ти докара резенът лимон към питието
Източник: Thinkstock / Guliver

Хигиената в обществените заведения за хранене е дискутирана навсякъде по света. Темата е толкова актуална, че от нея се интересуват, под една или друга форма, техни величества учените.

 

В името на изследване, публикувано в Journal of Environmental Health, учените събират 76 резена от лимони, които традиционно се сервират към вода и сода, от 21 ресторанта. Това, което откриват, едва ли би изненадало някого – в 70% от лимоните виреят микроби.

 

"Пробите" биват събрани в момента, в който напитката бива сервирана, преди да е докосната от клиента. Точният произход на микроорганизмите не може да бъде установен, но учените предполагат, че те идват от сервитьора или от допир със сурово месо. Известно е, че лимоните имат "антимикробни" свойства, но резултатите от това изследване посочват риска от устойчивостта на много микроорганизми, озовали се върху кората или месестата част на цитруса.

 

Ето защо, собствениците на ресторанти трябва да са наясно с това, че лимонените резени, които предлагат на своите клиенти, могат да съдържат потенциално патогенни микроби.

 

Филип Тиерно, професор по микробиология и патология към нюйоркски медицински център, е извършил десетки подобни експерименти по темата. Един от тях дори достига до новините на ABC. Телевизионерите излъчват подробни репортажи, а камерите им дори улавят сервиращия персонал, който борави с лимоните директно с мръсни ръце. Впоследствие се оказва, че част от изследваните цитруси са "обогатени" с човешка фекална материя!

 

Имайки предвид тази информация, човек няма как да не се запита, какъв е рискът резен лимон да го разболее.

 

Специалистите допълват, че в действителност рискът е минимален, но съществува. Той е по-голям при хора с по-слаб имунитет.

 

И за да допълним красивата картинка, ще кажем, че подобни микроорганизми се откриват не само върху лимоните, а навсякъде в ресторантите – от солниците, през менютата, до повърхността на масите.

 

Какъв съвет можем да ви дадем? Внимателно избирайте заведенията, в които се храните и вярвайте повече на имунната си система! Тя си знае работата.

Рейтинг: 3.7 / 5 , 3 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...