Вече няколко пъти сме ви разказвали колко са полезни бадемите и как подобряват здравето и правят талията ни по-оформена.
Както знаем, е много важно да ги похапваме редовно и да не допускаме ден без "шепа бадеми". Да, точно една шепа е дневната доза, с която си набавяме всички полезни свойства от ядките.
В миналото консумацията на бадеми е била много популярна в лечението на болестите на богаташите. А готвачите на високопоставените семейства добавяли бадеми към месните ястия, за да са по-лесно смилаеми.
Бадемите са известни с това, че са антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е, а той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Той забавя и процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.
Освен че са идеални за укрепване на здравословното състояние и за сваляне на килограми, бадемите крият няколко тайни, които ще ви бъде интересно да научите.
Бадемите са плод
Ако не сте запознати с този факт, не оставайте учудени. Бадемовите ядки всъщност са черупчест плод от бадемово дърво, което е от семейството на Prunus, или иначе казано – от семейството на сливата. Тази категория костилкови плодове обхваща дървета и храсти, като череши, сливи, праскови, нектарини и т.н. И до днес бадемите се считат за кралски плод.
Бадемите са най-ниско калоричните ядки
В 30 грама бадемови ядки се съдържат само 160 калории. Също така те имат повече калций, в сравнения с всяка друга ядка. Като допълнителен плюс към казаното до тук, можем да отбележим и това, че имат 6 грама протеини и 3.5 грама фибри, отново само в 30 грама.
Суровите бадеми всъщност не са сурови
Два случая на салмонела, единият през 2001 г., а другият през 2004 г., водят до изследване на суровите бадеми в американския щат Калифорния. От 2007 г. насам американското министерство на земеделието е наложило бадемовите ядки да бъдат пастьоризирани преди да бъдат пускани на пазара. Одобрените методи за пастьоризация водят до ефективно предпазване от зараза на бадемите и до запазване на вкусовите и полезните им качества.
Източник: Уикипедия