Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво не знаем за бадемите?

по статията работи: | 14 август 2014 Прочитания: 925
Вижте няколко интересни факта
Какво не знаем за бадемите?
Източник: Thinkstock / Guliver

Вече няколко пъти сме ви разказвали колко са полезни бадемите и как подобряват здравето и правят талията ни по-оформена.

 

Както знаем, е много важно да ги похапваме редовно и да не допускаме ден без "шепа бадеми". Да, точно една шепа е дневната доза, с която си набавяме всички полезни свойства от ядките.

 

В миналото консумацията на бадеми е била много популярна в лечението на болестите на богаташите. А готвачите на високопоставените семейства добавяли бадеми към месните ястия, за да са по-лесно смилаеми.

 

Бадемите са известни с това, че са антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е, а той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Той забавя и процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.

 

Освен че са идеални за укрепване на здравословното състояние и за сваляне на килограми, бадемите крият няколко тайни, които ще ви бъде интересно да научите.


Бадемите са плод

 


Ако не сте запознати с този факт, не оставайте учудени. Бадемовите ядки всъщност са черупчест плод от бадемово дърво, което е от семейството на Prunus, или иначе казано – от семейството на сливата. Тази категория костилкови плодове обхваща дървета и храсти, като череши, сливи, праскови, нектарини и т.н. И до днес бадемите се считат за кралски плод.

 

Бадемите са най-ниско калоричните ядки

 

В 30 грама бадемови ядки се съдържат само 160 калории. Също така те имат повече калций, в сравнения с всяка друга ядка. Като допълнителен плюс към казаното до тук, можем да отбележим и това, че имат 6 грама протеини и 3.5 грама фибри, отново само в 30 грама.

 

Суровите бадеми всъщност не са сурови

 

Два случая на салмонела, единият през 2001 г., а другият през 2004 г., водят до изследване на суровите бадеми в американския щат Калифорния. От 2007 г. насам американското министерство на земеделието е наложило бадемовите ядки да бъдат пастьоризирани преди да бъдат пускани на пазара. Одобрените методи за пастьоризация водят до ефективно предпазване от зараза на бадемите и до запазване на вкусовите и полезните им качества.

 

Източник: Уикипедия


Рейтинг: 4 / 5 , 253 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...