Имате ли фритюрник? Ако не, то може би след тази статия ще размислите и ще намерите място за още един уред в кухнята си.
Имаме намерение да ви покажем какво още, освен картофи, можете да си приготвите в него.
Повечето от нас не харесва фритюрника, тъй като с него се хаби много мазнина. Оставяме поне 500 мл олио в уреда, но след като вече е пържено в нея и мазнината е престояла, не може да се използва по никакъв начин, затова отива в мивката.
Е, ние не обичаме да разхищаваме, затова събрахме няколко вкусни идеи за рецепти, които могат да се направят във фритюрник, дори по-лесно, отколкото в тиган на котлона.
Пържени банички. Малки, вкусни, хрупкави. Пригответе ги първи, след това, ако ви е останала мазнина, винаги можете да си изпържите картофи или някое от следващите ни предложения.
снимка:ана
Паниран сладолед. Уникална рецепта. Техниката е точно такава – много силно загрято олио и само 15 секунди време, в което пържим сладоледа, за да не се стопи.
Бухти. Какво ако не бабините бухти можем да пуснем в този фритюрник. Ще станат светкавично.
Понички. По същия начин като с бухтите. На тестените малки сладурковци им е мястото точно в дълбокия фритюрник. И нека прибавим още една рецепта за понички Чурос. Идват от Испания и са супер вкусни.
youtube
Сега се местим малко по на изток, за да си направим фалафел. Фалафелът е дълбокопържено (на маслена баня или във фритюрник) кюфтенце, направено от нахут или бакла, или и двете.
И на финала тежката артилерия – виенски шницел. Не сме хапвали по-вкусно нещо, повярвайте ни.
wikimedia.org
И нека ви дадем един съвет – ако правите бухти или сладолед, направете ги първо, след това използвайте мазнината за други ястия – картофени или с месо. Така няма опасност да пренесете миризмата от шницелите върху поничките например.
А сега си шрипомнете какво можем да сготвим в гофретника.