Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кардамон - пикантен и неповторим

по статията работи: | Прочитания: 1676 6
Ароматната подправка е използвана за първи път преди 1300 години
Кардамон - пикантен и неповторим
Източник: Thinkstock/ Guliver

Кардамонът или кардамом, както още се изписва, е пикантна ароматна подправка от семейство Джинджифилови. Многогодишно растение, достигащо от 1.80 до 3.60 метра височина.

 

Зелените шушулки на растението се изсушават и семената им се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени.

 

Една от основните съставки в кърито е смленият кардамон. Употребява се като традиционна подправка за кафето в Близкия Изток – прави се като шушулките се смилат заедно с кафените зърна, за да се получи прахообразна смес, която се вари с вода, за да се получи традиционното кафе.

 

В други страни се добавя в чая, като Иран например. Билковият чай "Йоги чай" също съдържа ароматната подправка. Първи по отглеждане на кардамон е индийският щат Сиким.

 

Ароматната подправка е използвана за първи път преди 1300 години, а в Европа в внесен преди около 800 години. Произхожда от тропическите джунгли на Суматра, Индия, Малайзия и Шри Ланка.

 

Кардамонът е силно ароматен, пикантен и има неповторим вкус. Най-добре е да се съхранява в шушулките, защото след смилане бързо губи аромата си.


Зеленият кардамон се счита за една от най-скъпите подправки по тегло, но пък е необходимо много малко, за да се подправи ястието. Често се използва и в печенето. Например, традиционният финландски сладък хляб се прави с кардамон.


Черният кардамон се използва понякога като гарнитура за ориз басмати, а понякога зърната на подправката се дъвчат като дъвка. Някои марки джин ползват пикантния специфичен вкус на подправката за ароматизиране.


Зеленият кардамон е използван, особено в Южна Азия, за лечение на венци и зъби, за профилактика и лечение при възпаление на гърлото и проблеми с белите дробове, а също и при нарушения на храносмилателния тракт.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Julieta Jivkova
07.05.2013 | 15:52
тази подправка не я бях чувала
5
Изглежда невероятно просто .
4
Майстор - готвач
07.05.2013 | 14:38
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Време ни е да опитаме значи .
3
Майстор - готвач
07.05.2013 | 14:38
Не съм ползвала тази подправка .
2
ана
07.05.2013 | 12:02
Отговор на коментар #1 от Violeta:
И аз не съм, никога.
1
Violeta
07.05.2013 | 11:43
Не съм ползвала тази подправка.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D