Обелвате картофите и ги нарязвате на кубчета в тенджера, прибавяте и моркова и лука, също нарязани, за да могат после по-лесно да се пасират. Слагате ги да се варят.
В отделна купичка изсипвате сметаната заедно с подправката и го разбърквате добре. Като са готови картофите, лука и морковите, ги прецеждате, като запазвате водата в отделен съд.
Пасирате до получаване на пюре, прибавяте сметаната с обърканата в нея пикантина и пак пасирате. Започвате да прибавяте от водата, в която се вариха картофите, и при всяко добавяне пасирате и така, докато получите желаната гъстота.
След това слагате на котлона за не повече от 5-10 минути, като бъркате, за да не загори.
За крутоните: Нарязвате половин хляб на малки парчета, пръскате ги в тавата и поръсвате с подправка пикантина, след това изливате малко зехтин или олио, и ги омесвате с ръка хубаво да може всяка хапка да поеме и от подправката и от мазнината. Печете ги в загрята фурна на 200 С за около 20 минути.
Поднасяте супата топла с крутони отгоре. Бон апети :)