Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Квас за домашно приготвен хляб

по статията работи: | 08 януари 2014 Прочитания: 16022 2
Как протича процесът и точната рецепта за домашен квас
Квас за домашно приготвен хляб
Източник: Thinkstock/ Guliver

Какво представлява домашно приготвена квас? Първо "подквасявам", означава да развалям (вкисвам) нещо. Но това е естествен (природен) процес, който протича при взаимодействието на вода и брашно.

 

Ако разполагате с хляб, приготвен с квас, то половината работа по направата на домашна квас ви е свършена. Като към няколко парчета квасен хляб добавите малко брашно и вода, ще получите също жива закваска, което дори отнема по-малко време, ако започнете отначало.

 

Закваската представлява ферментирала смес от вода и брашно. Двата продукта се смесват до консистенция, подобна на тази на тестото за кекс. Кашата се слага в буркан (за предпочитане са стъклото и порцелана) и се оставя да втаса на топло място (около 25 С).

 

Брашното, което е най-добре да се използва за направа на квас, е пълнозърнесто. Ако предпочитате най-разпространеното пшенично брашно тип 500, то е добре към съставките да сложите и малко пшенични трици. Не че няма да се получи, просто ще бъде по-успешно самото втасване.

 

Като цяло може да се добие от пшеница, ръж, нахут, хмел, дори ябълки и др.

 

След като вече сте стигнали до този етап, следва и т.нар. захранване.

 

Предлагаме ви и една точна рецепта за домашна квас. В начина на приговяне ще видите и какво точно означава захранването.


Необходими продукти:

 

2 с.л. пълнозърнесто брашно

 

изворна или чешмяна вода – прибавяйте по малко, докато се получи кексова гъстота на кашата


*Не използвайте минерална вода.


Начин на приготвяне:

 

Започнете да прибавяте по малко вода към брашното, до получаване на каша с гъстота на кексово тесто. Сложете закваската в буркан или друг стъклен съд. Захлупете с тензух, през който да влиза въздуха, и го сложете на топло място.

 

На следващия ден отнемете малко от сместа и заменете със същото количество прясно разбъркани брашно и вода и отново затворете съда. Оставете за още 1 ден. И повтарайте това до 7 дни. Това е процесът на захранване на квас.

 

На 3-я ден вече ще усетите кисела миризма, когато го отваряте, а към 6-я/7-я ден съдържанието ще е започнало да бълбука и ще е увеличило значително обема си. Когато това стане, означава че е готов за приготвяне на хляб.

 

Съхранявайте живата квас в хладилника.

 

*Постоянното захранване с брашно и вода, може да поддържа закваската жива месеци наред. И така винаги да разполагате с квас за пресен домашен хляб.

 

Припомнете си и традиционната руска напитка Квас.

Рейтинг: 4.7 / 5 , 3 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
Честно казано за фризер никъде не прочетохме, в крайна сметка, живата мая, която се продава в магазините, може да се съхранява и в хладилника, и във фризера. Вероятно затова сте го чули. Съветваме ви да прибавите брашно към вече втасалия квас, за да не е в течно състояние и тогава да го замразите до момента, когато ще го ползвате :)
1
Ralica Hristova
08.01.2014 | 15:43
само искам да попитам чувала съм че може да се съхранява квас във фризера, "течна" ли трябва м уе формата или може да се омеси да стане твърдо?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!