Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Квас - руска традиционна напитка

по статията работи: | Прочитания: 6522
Която би могла да се сравни с любимата ни боза
Квас - руска традиционна напитка
Източник: Thinkstock/ Guliver

Освен езиковите прилики, с Русия ни свързват и доста общи кулинарни вкусове. Супер популярната традиционна напитка квас може да се сравни с неизменната част от баничката – бозата.


Лекоалкохолната напитка, която може да се определи и като общославянска, се приготвя от различни видове брашно или готов хляб. Принципът е ферментация на дрожди.


В домашни условия се прави като се използват дрожди или сухари и захар. Може да се прибавят и допълнителни овкусители, като стафиди, мента, плодове или хмел. Като последното е причина някои да наричат кваса вид бира.


Цветът на хляба, който се използва, до голяма степен допринася за цвета на получената напитка. В началото казахме слабоалкохолна напитка, но по руските стандарти, квасът е квалифициран като безалкохолна напитка. Тъй като след ферментацията, съдържанието на алкохол е по-ниско от 1.2%.


Квасът намира приложение в много руски рецепти, като например известната студена супа акрошка.


Напитката, както може би се досещате, във времето си е спечелила голяма популярност и извън пределите на Русия. Напитката се приготвя и в Беларус, Украйна, Литва, Латвия, Казахстан, Армения и Грузия. Руската кухня има и сериозно влияние в някои части на Китай, например Синдзян (автономна територия в Китай), следователно там също са почитатели и сериозни потребители на руската напитка.


Думата квас, етимологично води до староруската дума квасъ, като значението и до днес е запазено почти непроменено.


В днешно време, квас се прави най-често от черен или обикновен ръжен хляб, изсушен и изпечен на крутони или пържен с добавена захар или плодове и разбира се закваската от мая.



В останалите държави, които споменахме, квас не се консумира толкова усилено, колкото в Русия и Украйна, естествено. Но има много магазини, от които може да се купи, а и ресторанти, които предлагат напитката.


Рецептата търпи промени, като бива адаптирана според вкуса на традиционната кухня на определена страна.


У нас има доста руски магазини, в които можете да опитате квас и да споделите мнението си с нас след това.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D