Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Отделят се жълтъците от белтъците. Брашното се пресява с бакпулвера и солта. Омекналото масло се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се един по един жълтъците. След като се поемат напълно от сместа, постепенно се добавят сока и кората от лимона и портокала, ванилията и киселото мляко. Разбива се да стане хомогенна смес.
Прибавя се пресятото брашно. Размесва се с шпатула или лъжица. Накрая, с леко разбъркване, се добавят разбитите на твърд сняг белтъци.
От готовите тортени блатове се изрязват желаните формички. Използвах 3 вида - звездичка и 2 подобни на елхички. Просто исках да видя какво ще се получи.
В правоъгълна форма за кекс с размери 35х10,5х6 см се поставя хартия за печене. Изсипва се почти половината от кексовата смес и се подреждат изрязаните формички. Трябва да са плътно една до друга. Отгоре се изсипва останалата част от кексовата смес. Заглажда се.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170-180 С. Проверява се за готовност с дървено шишче.
Изпеченият кекс се поставя върху решетка да изстине, след което се изважда от кексовата форма и се украсява по желание - поръсва се с пудра захар или се залива с глазура.