Приготвя се кексовата плънка, като се разбиват с миксер яйцата с 1ч.ч от общото количество захар на пяна. Постепенно се добавят олиото и киселото мляко и накрая се прибавят пресятото брашно с бакпулвера и орехите, като се размесва с шпатула до пълното хомогенизиране.
Корите за баница се разделят на две равни части, тавата се намазнява и в нея се слага едната част, като всяка кора се ръси с масло поотделно.
Изсипва се кексовата смес и върху нея се редят другата част от корите, като отново всяка се ръси с масло.
Баклавата се пече на 170 С за 40 минути, след което се нарязва и се оставя да изстине.
През това време се приготвя захарния сироп на котлона, като се смесват останалата захар (3 ч.ч.) с водата, настърганата кора на лимона и сока от едната му половина, докато се посгъсти и стане на сироп.
Залива се баклавата и се оставя за 6 часа да се охлади и да поеме сиропа, а най-вкусна е на другия ден :)
Може да опитате да разрежете баклавата преди да се опече, както направих аз, но плънката излиза през разрезите и затова моят съвет е да се изпече и тогава да се разреже.
Тавата може да е правоъгълна, аз използвах кръгла с диаметър 32 см, като застъпвах леко корите, а излишното изрязах така, че да запазя формата.