Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Книш - руски солени бухтички

по статията работи: | 29 февруари 2016 Прочитания: 4455
Хлебчета, питки, или както искате го наречете
Книш - руски солени бухтички
Източник: Wikimedia Commons/книш с пюре от гъби и пържен лук

Обичате ли лазаня, самоса, емпанадас и всякакви тестени вкусотии с апетитен пълнеж?

 

И ние също ги обичаме.

 

Започваме с този въпрос, защото само след малко ще ви запознаем с нещо много вкусно, което често се сравнява с гореспоменатите вкусотии.


Става дума за книш (Кныш). Днес това е характерна закуска в Беларус и Украйна.


Малко ще ни е трудно да определим "родословното дърво" на тази тестена закуска. Но все пак ще се опитаме да обриваме пътя на разпространение на рецептата. Защото днес книш се радва на доста засилен интерес дори от страна на американците. Даже може да попаднете на някои публикации в интернет, които сочат книш като ню йоркска закуска, която се предлага като улична храна.


И така – книш е източно европейска рецепта за тестена закуска, под кората на която е "скрита грижливо" апетитна плънка. Обикновено това са картофи, мляно месо, кисело зеле, лук и/или сирене. Друг вариант за пълнеж може да включва сладки картофи, черен фасул, плодове, броколи, тофу или спанак. Но този вариант е по-характерен за страните на Запад, които си приготвят книш.


38650

wikimedia.org


Заговорихме, че книш е популярно ястие и в Америка, но се наблюдава, че се появява на места, където има по-големи еврейски общности. Може би това може да се обясни с вълната от имигранти (главно от земите на днешните Беларус, Полша, Литва и Украйна) някъде през 1900 година, пристигнали в земите на Северна Америка.


Забележете – първата пекарна за книш в Америка е основана през 1910 година. Може би това е причината за мнозина да има объркване за произхода на тестеното изделие.


youtube.com/книш с плънка от картофи 


Самата дума кныш идва от идиш (език, който се говори от около 4 млд евреи ешкенази по света). Може би вече ви убедихме, че оригиналът на рецептата, както и наименованието й са трудни за проследяване.

 

Книш може да бъде печено, гриловано или пържено. Ние, разбира се, ще сме полезни докрай и няма да даваме суха информация, а ще предложим и една рецепта за книш. Ако проявявате желание, можете да опитате вкуса й. 

Рейтинг: 4 / 5 , 184 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!