Хамбургерът най-вероятно се е появил в края на 19 или в началото на 20 век. Съвременният хамбургер е продукт на кулинарните нужди на обществото ни, което бързо се променя с течения на индустриализацията.
Днес, хората имат все по-малко време и не могат да си позволят домашно приготвена пълноценна храна. Американците определят себе си като създатели на идеята да сложат кюфтенце между две филийки хляб.
Скоро след създаването си, най-известният сандвич в света започва да се приготвя с най-типичните характерни съставки, вклюващи лук, маруля и кисели краставички – такъв, какъвто го познаваме днес.
В края на 20 век започва да се разгръща сериозна полемика, относно вредата на "бързите" храни.
Има сведения от 12 век, показващи много по-ранното "изобретяване" на сандвича.
Легендите разказват за номадски монголски племена, които нямали възможност да спират по време на дългите преходи и да си приготвят прясна храна. Затова често им се налагало да се хранят яздейки. И така няколко парченца конско или кобилско месо, придружени с хляб, могат да се считат за прародителите на сандвича.
Снимка: Wikipedia
Твърди се, че "сандвич" получава името си около 1765 година в чест на английски аристократ Джон Монтагю – четвърти граф на областта Сандвич. Той предпочитал да яде храната си между две питки, за да не цапа пръстите си, докато играе на карти.
Снимка: Wikipedia
По-късно през 1840 година лейди Елизабет Лесли Хук включва рецепта за сандвич в нейната кулинарна книга. Каймата е била деликатес през Средновековието. Много малко сведения показват употребата й през периода, може би защото все още не се е налагало по-дългото й съхраняване. Руски моряци пренасят рецептата за "стек Тартар" през 17 век с идването си на пристанището в Хамбург.
Голямата вълна от емигранти към Новия свят служи за мост между старите европейски рецепти и развитието на хамбургер в САЩ. Трудно е да се определи кой първи е измислил хамбургера, защото няма писмени сведения за автора на рецептата.
Всички истории се обединяват около едно, хамбургер се свързва с големи събития – фестивали, конференции, увеселителни паркове. Претендентите, твърдящи, че те първи са сложили хамбургски стек между две филийки хляб са много.
Веднъж сервиран между две питки, хамбургският стек започва да се приготвя с много различни съставки, които се поставят вътре в хлебчето или са сервирани в чинията като гарнитура. Най-добрият приятел на сандвича е кетчупът. Те са неразделни и до днес.
Първият зеленчук, записан в литературата, като съставка на сандвич е лукът, нарязан на колелца. Феновете на сандвича знаят, че похапването му не може без подходяща напитка. В най-честите случаи това е биричката.
Хамбургерът е много популярен сред американците в периода след Първата световна война. Допълнителна известност сандвичът получава и от комиксите, в които играе важна роля. Може би се сетихте за анимационния герой Попай – морякът, който се храни със спанак, за да запази своята свръхчовешка сила.
Един от приятелите на Попай – Дж. Уелингтон Уимпи или просто Уимпи е неразделен с любимите си сандвичи. Тази традиция в комиксите е започнала през 1931 година. Това е довело и до създаването на верига ресторанти за бързо хранене, кръстена на анимационния герой.
Снимка: Wikipedia
През 1963 година за първи път по телевизията се появява друг герой – Роналд Макдоналд, който по-късно се превръща в разпознаваем елемент за американската култура, за да се стигне до днешни дни, когато "бързата" храна е сочена за една от най-вредните.