Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кога се "роди" хамбургерът

по статията работи: | 14 май 2013 Прочитания: 2449 9
Най-известният сандвич в света
Кога се "роди" хамбургерът
Източник: sxc.hu

Хамбургерът най-вероятно се е появил в края на 19 или в началото на 20 век. Съвременният хамбургер е продукт на кулинарните нужди на обществото ни, което бързо се променя с течения на индустриализацията.

 

Днес, хората имат все по-малко време и не могат да си позволят домашно приготвена пълноценна храна. Американците определят себе си като създатели на идеята да сложат кюфтенце между две филийки хляб.

 

Скоро след създаването си, най-известният сандвич в света започва да се приготвя с най-типичните характерни съставки, вклюващи лук, маруля и кисели краставички – такъв, какъвто го познаваме днес.

 

В края на 20 век започва да се разгръща сериозна полемика, относно вредата на "бързите" храни.

 

Има сведения от 12 век, показващи много по-ранното "изобретяване" на сандвича.

 

Легендите разказват за номадски монголски племена, които нямали възможност да спират по време на дългите преходи и да си приготвят прясна храна. Затова често им се налагало да се хранят яздейки. И така няколко парченца конско или кобилско месо, придружени с хляб, могат да се считат за прародителите на сандвича.

 

11343

  Снимка: Wikipedia

 

Твърди се, че "сандвич" получава името си около 1765 година в чест на английски аристократ Джон Монтагю – четвърти граф на областта Сандвич. Той предпочитал да яде храната си между две питки, за да не цапа пръстите си, докато играе на карти.

 

11344

  Снимка: Wikipedia

 

По-късно през 1840 година лейди Елизабет Лесли Хук включва рецепта за сандвич в нейната кулинарна книга. Каймата е била деликатес през Средновековието. Много малко сведения показват употребата й през периода, може би защото все още не се е налагало по-дългото й съхраняване. Руски моряци пренасят рецептата за "стек Тартар" през 17 век с идването си на пристанището в Хамбург.

 

11280

 

Голямата вълна от емигранти към Новия свят служи за мост между старите европейски рецепти и развитието на хамбургер в САЩ. Трудно е да се определи кой първи е измислил хамбургера, защото няма писмени сведения за автора на рецептата.

 

11281

 

Всички истории се обединяват около едно, хамбургер се свързва с големи събития – фестивали, конференции, увеселителни паркове. Претендентите, твърдящи, че те първи са сложили хамбургски стек между две филийки хляб са много.

 

Веднъж сервиран между две питки, хамбургският стек започва да се приготвя с много различни съставки, които се поставят вътре в хлебчето или са сервирани в чинията като гарнитура. Най-добрият приятел на сандвича е кетчупът. Те са неразделни и до днес.

 

Първият зеленчук, записан в литературата, като съставка на сандвич е лукът, нарязан на колелца. Феновете на сандвича знаят, че похапването му не може без подходяща напитка. В най-честите случаи това е биричката.

 

11292

 

Хамбургерът е много популярен сред американците в периода след Първата световна война. Допълнителна известност сандвичът получава и от комиксите, в които играе важна роля. Може би се сетихте за анимационния герой Попай – морякът, който се храни със спанак, за да запази своята свръхчовешка сила.

 

Един от приятелите на Попай – Дж. Уелингтон Уимпи или просто Уимпи е неразделен с любимите си сандвичи. Тази традиция в комиксите е започнала през 1931 година. Това е довело и до създаването на верига ресторанти за бързо хранене, кръстена на анимационния герой.

 

11282

 Снимка: Wikipedia

 

През 1963 година за първи път по телевизията се появява друг герой – Роналд Макдоналд, който по-късно се превръща в разпознаваем елемент за американската култура, за да се стигне до днешни дни, когато "бързата" храна е сочена за една от най-вредните.

 

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
голям спор е къде точно се е появил и кой точно е измислил хамбургера :)
8
Maia
15.05.2013 | 14:32
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
И аз,но пак огладнях:)
7
Maia
15.05.2013 | 14:30
Много нездравословни са,но и много вкусни.
6
Отговор на коментар #4 от Ekaterina Tsoneva:
Чак най - вкусната ...
5
Много ги обичам , но са много нездравословни .
4
Ekaterina Tsoneva
14.05.2013 | 16:20
Отговор на коментар #3 от ruslana:
най-неполезната , но най-вкусната
3
ruslana
14.05.2013 | 16:14
:)) не знам кой го е измислил,ама определеное е от най-лошата храна :)
2
Anna Vasileva
14.05.2013 | 16:03
разбрахме кой е този злодей създал една от най-лошата храна :Р
1
Emnuella
14.05.2013 | 13:59
Добре че хапнах...
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...