Моята великденска трапеза :)
Брашното се пресява три пъти, за да може да влезе въздух в него. Млякото се затопля и в него се разтваря 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, добавя се кубчето мая и се оставя да шупне. Прави се кладенче в 800 г от брашното и се слагат ванилия, сока и кората от 1 портокал, сол и 3 с.л. от олиото.
Яйцата и 1 жълтък се разбиват леко с 180 г захар, но не трябва да стават на пяна, това ще попречи на тестото да ги усвои, след което се добавят и те в кладенчето.
Всичко се замесва, като постепенно се добавя и млякото с маята. Меси се до получаване на меко и еластично тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно. Трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сбито или пък много меко, което ще попречи на оформянето на козунаците.
Започва се месене на тестото, като по време на месенето, то се разтегля и се добавя по малко от маслото и олиото, като се редуват до пълното им усвояване. (Мазнината се добавя на части, размесва се тестото, слага се малко от маслото, като в същото време с ръце се разтегля, след като се усвои, се добавя малко от олиото, пак се меси и разтегля и така до пълното поемане.)
Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, средно отнема около 2 часа.
Стафидите се накисват в малко топла вода, за да поомекнат.
Когато тестото е видимо втасало, се разделя на две равни части. От това количество се получават 2 средно големи козунака. Всяка част се разделя на още три, оформят се на топчета, така че на края трябва да имаме шест тестени топчета с еднаква големина, по три за козунак.
Оформят се козунаците, като от трите топчета се правят фитили, които с ръце се разтеглят във форма на лента с дебелина 5 см. На всеки се ръси от предварително изцедените стафиди, навиват се отново на фитил, като се усукват леко и се оформя плитка.
Две форми за кекс се намазват с масло. Тестените плитки се поставят в тях, намазват се с белтъка и се поръсват с останалата захар. Белтъкът предпазва захарта да не потъмнее, може да намажете и с жълтък, но захарта отгоре потъмнява.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасат отново до удвояване на обема им. Пекът се на 170 С за 40-50 мин в зависимост от фурната, всяка печка пече различно, затова е необходимо наблюдение.
Козунакът е малко по-труден за направа и изисква по-продължително месене и втасване, освен това важно правило е всички продукти да са със стайна температура. За пълнеж може да се използват орехи, стафиди, локум или шоколад, а за да подсилите аромата му, може да сложите и различни есенции, канела, лимонена или портокалова кора. При замесване на тестото в помещението е добре да се поддържа температура около 26 С, брашното трябва да е поне веднъж пресято, а за достигане на консистенция „на конци“ от значение е дългото замесване и разтягане на тестото. Въоръжете се с търпение и добро настроение и уверявам ви резултатът ще си заслужава :)