Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кои са храните, които ни причиняват запек?

по статията работи: | 02 октомври 2014 Прочитания: 5912
И как да предотвратим този дискомфорт
Кои са храните, които ни причиняват запек?
Източник: Photl

Когато преяждаме, когато диетата ни е лишена от фибри, когато пропускаме хранене, когато не спортуваме редовно – всички тези навици водят до неприятния запек.

 

Основната причина за появяването на запека обаче е недостатъчният прием на фибри. Те, както знаем, се набавят от всички плодове, зеленчуци и зърнени храни.

 

Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите, както подсказва името им, лесно се смесват с течности и се превръщат в гел, който безпроблемно преминава през дебелото черво. Неразтворимите фибри пък минават през храносмилателния тракт почти непроменени. Меката текстура на разтворимите фибри предотвратява получаването на запек.

 

Обърнете внимание на това кои са топ 5 нарушители, когато става дума за причиняване на запек, и най-добрите методи за неговото избягване.

 

Напитки с високо съдържание на захар

 

Напитките с високо съдържание на захар, газираните напитки и тези, съдържащи кофеин, са едни от основните виновници за стомашното неразположение.

 
Почти всички не-хранителни течности могат да предизвикат запек. Странно, но кафето също е сред тях. Изкуствените плодови сокове и алкохолът също. Въпреки че може да изглежда, като че обратното би било по-вярно, тези напитки дехидратират тялото ни.

 

Разбира се, това не означава, че трябва да спрем да пием сутрешното си кафе. Просто, наред с него, трябва да изпиваме и по 8 чаши вода на ден, а не да го пием вместо вода.


Това, което можем да направим в полза на тялото си, е да пием повече течности с висока хранителна стойност. Сред тях са билковите чайове, зеленият чай и домашно изцедени сокове без добавена захар. И да не забравяме най-важното – водата!

 

Пържени храни, тлъсти меса, както и храните от заведенията за бързо хранене



Част от храните, които трябва да избягваме, за да се предпазим от запека, са пържените картофи, картофения чипс, пърженото месо и всяко месо, което е с високо съдържание на наситени мазнини. Освен това неблагоприятни за стомаха ни са и всички видове пици, хот-дог, бургери и т.н. Когато ядем прекалено много от тези храни, се получава забавяне на храносмилателната ни система и това неизбежно предизвиква запек.


Млечните продукти



Много от млечните храни като извара, мляко, сметана и сладолед имат много малко фибри. Киселото мляко, което има пробиотици, е изключение. Защо се получава така? Пробиотиците са живи микроорганизми, които поддържат храносмилателния тракт в добро състояние. За жалост, за останалите млечни продукти това не важи.

 

Шоколад



Ако страдаме от системен запек, наистина добра идея би било да не си похапваме шоколад. Или поне не толкова често. Точната причина, защо тази наслада причинява неприятности на стомаха ни, не е известна. Смята се все пак, че е свързана с голямото количество мазнини и захари, които какаовото изкушение има в излишък.

 

За да предотвратим запека, независимо дали е хроничен или остър, е нужно, и дори задължително, да ядем храни с повече фибри. Това означава да приемаме предимно пресни плодове и зеленчуци. И най-вече – да пием по най-малко 8 чаши вода на ден.

 
Важно е и да спортуваме. Колкото повече се движим, толкова по-гъвкави стават и червата ни. Освен това приема на пробиотици е наистина от значение. Затова хапването на една кофичка кисело мляко на ден е супер идея.

Рейтинг: 3 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...