Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кои храни вредят и кои помагат за здравината на косата

по статията работи: | 06 март 2015 Прочитания: 1997
Важно е да знаем!
Кои храни вредят и кои помагат за здравината на косата
Източник: morgueFile

Сухата коса, косопадът и въобще всички проблеми, свързани с лошия изглед на косата ни, ни карат да се обръщаме към скъпа козметика с надеждата, че все отнякъде ще дойде спасението.

 

Нееднократно сме ви показвали, че у дома имаме много по-добри средства за борба с лошия вид на косата.

 

Природните продукти, с помощта на които можем да правим чудесни процедури на косата си, са доста добър вариант. Специалисти коафиори са на мнение, че проблемите, с които се сблъскваме, до голяма степен се дължат на грешки в диетата.

 

Да, точно така, косата също страда от лошите хранителни навици. Тънката, безжизнена и слаба коса може да се "спаси" с диета, бедна на мазнини. Което, впрочем, ще помогне и за свалянето на някое и друго излишно килце.

 

Хапването на диета, богата на протеин и на някои видове полезни мазнини, може да върне блясъка и здравината на косъма. Консумацията на риба, месо и бобови растения провокира тялото да произведе кератин. А именно той е хормонът, отговорен за здравината на косата и ноктите.

 

Блясъкът в косите ни пък може да се върне обратно с помощта на храни, богати на полезните омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в робата, както знаем, лененото семе и ореховите ядки. Те наистина са от голямо значение. Тези от нас, които не си ги набавят достатъчно, рискуват да се разделят с голяма част от косата си.

 

Здравината на косата зависи и от следните елементи – витамин D, желязо и цинк. Желязото върши работата на коензим, заздравяваща структурата на косъма. За витамин D се знае по-малко от експертите, но все пак се смята, че той е много важен за цялостния процес на растеж на косата.

 

Има една теория за това, че витамин В също оказва благотворно действие на косата, но практиката показва разностранчиви резултати. Взимането на витамин В като добавка според някои оказва влияние, а други споделят, че не са усетили никаква разлика. Тук темата остава отворена.

 

Имайте предвид, че влошаването на състоянието на косата може да е сигнал и за по-сериозни проблеми. Например: неправилна функция на щитовидната жлеза, проблеми с храносмилателните процеси, анемия, дефицит на желязо или цинк, липса на витамин D или В. Затова, ако забележим някаква рязка промяна в досегашния си вид на косата, то по-добре е да потърсим лекарска помощ.

 

Ако едни храни правят косата силна и здрава, то консумацията на други може да я увреди.

 

Витамин А

 

Той може и да укрепва имунната система, да подобрява зрението, но пренасищането на организма с този витамин може да доведе до косопад. Например в морковите има доста голямо количество витамин А, следователно не е добре да прекаляваме с тях.

 

Риба

 

Да, в сьомгата и рибата тон има полезните омега-3 мастни киселини, но в рибата тон и рибата меч има живак.

 

И не само в тях, вижте списъка с риби, наситени с живак.

 

Живакът, освен че е опасен за здравето ни, той причинява нежелания косопад. 

 

Според експертите, живакът стопира действието на цинка (който беше важен за растежа на косата). Битува слухът, че ако сварим рибата, опасността от живака изчезва, но това не е вярно.

 

За незастрашаващ тялото от интоксикация брой хапвания на риба тон се счита 2-3 пъти седмично, или не повече от 330 г седмично. В случай, че консумирате често салата с риба тон, добре е да преосмислите този си навик.

 

Захар

 

Няма много научни доказателства, че прекалената консумация на захар директно уврежда косата, но едно е сигурно – причина е за възпалителни процеси в тялото. Знаем, че захарта и захарните изделия вредят на кожата. Добавянето на храни с висок гликемичен индекс и захарните изделия към диетата влияят на имунната система. И тук се засичат консумацията им и лошото състояние на косата. 

Рейтинг: 4 / 5 , 349 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...