Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кой не трябва да яде тези храни?

по статията работи: | 24 февруари 2016 Прочитания: 750
Ако има намерение да спортува нещо най-вече
Кой не трябва да яде тези храни?
Източник: photl.com

Спортистите имат строг хранителен режим, който ние, обикновените хора, определено трудно бихме могли да спазим. Но ни стана интересно да разберем кои храни са абсолютно забранени за атлетите.


В случай, ще сте решили да се раздвижите и сте започнали да спортувате нещо, то е добре да надникнете заедно с нас в списъка със забранени храни за атлети.


Някои от тях са доказано вредни за здравето и е най-добре никой да не ги слага на масата си, независимо дали практикува някаква физическа активност или не.
Но други могат и да са доста учудващи, тъй като сме свикнали да ги виждаме в различни хранителни режими като полезни и препоръчителни за консумация.


Бобови култури. Да, за тях знаем, че са богати на фибри и растителен протеин, но от друга страна са бавно разградими и това ги прави забранени за консумация, най-вече преди активно движение.


Плодов сок. Да, може и да е по-добър от газираните напитки, но от друга страна може да съдържа повече захар и калории от някои газирани напитки. След като бъде изстискан сока на плода, може да мине и година преди да бъде опакован, по данни на authoritynutrition.com.


Диетични газирани напитки. Могат да доведат до главоболие, проблеми с храносмилането, качване на килограми, независимо, че напитката има претенцията да е диетична.


Бял хляб. Завишава кръвната захар и риска от преддиабетно състояние. Затова се препоръчва да се набавят въглехидрати от зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни. Но, ние ще добавим и нещо от нас – ако не можете да се храните с висококачествен пълнозърнест или типов хляб, то белият все пак остава по-добрата алтернатива от боядисания кафяв хляб (какъвто е в повечето пъти "типовият хляб"). В такъв случай количеството е важно, просто се ограничавайте и се движете повече.


2298sxc


Припомнете си и още една гледна точка за белия хляб и вредата/ползата от него.


Бира. Да, тя има своите полезни качества. Но както знаем, бирата има диуретично свойство, което може да доведе до дехидратация.



Захарни спортни напитки. Спортни, но забранени за спортисти. Противоречиво, нали? Много хора смятат, че след като са се упражнявали, трябва да си набавят загубената енергия. Но "спортните" напитки просто увеличават продукцията на инсулин.


Зърнени закуски. В тях няма никаква хранителна стойност и протеин. Просто е безсмислено да се консумират. А и захарта в тях може да е в огромно количество.


Овкусени, плодови млека. Почти няма смисъл да обясняваме, че "плодовите" млека не са плодови, а оцветени и вредни, заради всички овкусители и подсладители. Най-добрият вариант е да сложите плод или домашно сладко в киселото мляко.


25048

wikimedia


Кафе. Големите количества кафе завишават кръвното налягане, повишават отделянето на хормоните на стреса, причиняват сърцебиене и дори могат да повишат нивата на лошия холестерол. А всичко това е сериозна пречка за здравето, не само за атлетите, а за всички хора.Затова се придържайте към не повече от 2 кафета на ден.


Вижте какво ще ви се случи, ако изпиете 60 кафета!

 

Рейтинг: 4 / 5 , 169 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...