Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кокосово мляко - супер полезната алтернатива

по статията работи: | Прочитания: 23248
Източник на калций и добър вариант за хора с непоносимост към лактоза
Кокосово мляко - супер полезната алтернатива
Източник: Thinkstock/Guliver

Тъй като все повече хора са силно разочаровани от млякото, което се предлага на пазара, все по-често започваме да търсим начин да се снабдим с прясно мляко от някоя възрастна жена, която го произвежда у дома.

 

Да, но не всеки разполага с такава услужлива баба. Затова има и един заместител, който можете да опитате. Някои дори твърдят, че е по-полезно и от краве млякото. Става дума за кокосовото мляко.

 

Как се прави кокосовото мляко. След като сте отворили кокосовия орех, настъргвате вътрешната част и я накисвате в топла вода. След това се прецежда през тензух и течността, която се отделя, е готовото кокосово мляко. Колкото повече се повтаря тази процура, толкова кокосовото мляко става по-рядко. По-гъстото мляко се използва за направа на десерти и богати, гъсти сосове за ястията. А по-рядката версия може да влезе в употреба за приготвяне на супи и къри.

 

Кокосовото мляко не трябва да се бърка с кокосовата вода. Редица изследвания я свързват с множество полезни хакартеристики и влиянието, което има върху организма. Кокосовият орех е много полезен със своите фибри, витамини С, Е, групата В, минералите: желязо, селен, натрий, калций, магнезий и др. Виждате, че в кокосовото мляко има и калций, така че може да замести млечните продукти, като негов източник. Това, също така, е едно добро решение за вегетарианци и вегани.

 

Кокосовото мляко е много подходящо за хората с натърпимост към лактоза. Става много подходяща основа за шейкове, смутита, може да замести всеки вид мляко в рецептата.

 

В 100 милилитра кокосово мляко се съдържат 154 калории, 1.4 грама протеин, 15 грама мазнини, от които 13.2 наситени, 3.4 въглехидрати. Сериозното количество мазнини, които се съдържат в кокосовото мляко не трябва да ви плаши. За разлика от други ядки, кокосовата съдържа лауринова киселина, която се преобразува в тялото в полезното съединение монолаурин. Той е в основата на борбата с болестотворните бактерии. Смята се, че голяма част от вирусите могат да се преборят с помощта на полезното кокосово мляко.

 

Добре е да знаете, че този тип мляко се разваля бързо, когато е в прясна форма, и е добре да се използва възможно най-бързо. Ако ползвате консервирано, то може да се съхранява на стайна температура за доста по-дълго време. Бъдете внимателни, следете датата на етикета и преди да го купите, разгледайте опаковката за някакви повреди. Препоръчително е, след като вече веднъж сте отворили консервата, да прехвърлите съдържанието в кутия, която да се затваря плътно и да я съхранявате в хладилника.

 

Ето и рецепти с кокосово мляко, които можете да опитате.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!