Маята се размива в 200 мл топла вода, захарта и малко брашно.
Оставя се за двайсет минути да втаса на топло, покритa с кърпа.
Пресява се останалото брашно и се омесва еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото.
Тестото трябва да бъде еластично и меко. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя да втаса за 1 1/2 часа, или докато не увеличи обема си два пъти.
Тестото се оформя на питка, самун или хляб.
Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява с фигури - кръст, цветя, плодове.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.
Има традиция в питката да се сложи пара. Домакинът разчупва топлата питка и подава парче на всички присъстващи на масата. На който му се падне парата, ще има голям успех в живота и работата, ще е здрав и щастлив.