Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледни Заговезни е! Блажни рецепти преди коледните пости

по статията работи: | 13 ноември 2015 Прочитания: 4835
От 15.11. започва 40-дневният Рождественски пост
Коледни Заговезни е! Блажни рецепти преди коледните пости
Източник: Thinkstock / Guliver

Средата на ноември е, и ако коледният ентусиазъм все още не ви е обзел, то празникът със сигурност ще ви напомни за коледния дух.

 

Коледни заговезни, ден, познат и като Заговелки и Св. Апостол Филип.

 

Ако сте запознати с традициите, значи сте наясно с факта, че днес е последният ден, в който Църквата позволява "блаженето", именно хапването на месо, яйца и млечни продукти.

 

След това (от 15 ноември) започват Kоледните пости, чието официално наименование е 40-дневен Рождественски пост. Той свършва именно на Бъдни вечер, или 24 декември.

 

Според традицията, тази вечер на трапезата трябва да се сервират пълнени чушки с боб, пиле с кисело зеле и тиквеник с орехи за десерт. По-интересната част е, че приборът, най-често лъжицата, с която домакинята сервира блажното ястие, трябва да се скрие и да не се докосва чак до настъпването на Коледа.

 

Както знаете, по време на постенето не трябва да се консумират храни от животински произход. През първата седмица на коледните пости, както и в периода от 20 до 24 декември включително, се консумира само растителна храна с олио.

 

През останалите дни на 40-дневния Рождественски пост, без сряда и петък, се разрешават риба, охлюви, миди, октоподи и други морски дарове.

 

Ако искате да уважите традицията, предлагаме ви една чудесна рецепта на Люба Грънчарова за пиле с кисело зеле. Обещаваме, че ще си оближете пръстите!

 

Ще са ви необходими 1 цяло пиле (около килограм и половина), 1 глава кисело зеле, 1 кафена чаша олио, 1 супена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица сол и 1 глава кромид лук.

 

На този етап можете да включите фурната да се загрее на умерена температура.

 

Нарежете лука и го запържете в мазнината. Нарежете зелето на тънки ивици и го прибавете към лука. Покрийте с капак и оставете да се задуши хубаво, до пълното омекване на зелето. Измийте хубаво пилето и го овкусете с подправките – сол и червен пипер.

 

Готовото зеле прехвърлете в гювеч и в него "скрийте" пилето. Мушнете във фурната и печете ястието до готовност.

 

На страницата на Kulinar.bg можете да откриете чудесни рецепти за тиквеник, както и такива за пълнени чушки с боб.

 

Да ви е сладко!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D