Има едно растение, познато на хората от хиляди години. То е едно от най-разнообразно използваните.
Няма да се бавим повече, става дума за конопа. От растението се правят различни продукти, съдържащи фибри, масло и семена.
Конопеното семе е една от храните, влизащи в категорията "суперхрани".
Конопът, като растение, намира приложение под формата на дрехи, козметични продукти, хартия, мляко, храни за домашни любимци и т.н.
Не един и двама лекари застават зад тезата, че растението е сред най-полезните и лесно намиращи се.
Семето му се характеризира с голяма издръжливост, а освен това се смята, че има ресурс да снабди нуждите от протеин в световен мащаб и да се справи с проблема с недохранването.
Трябва да се разграничава от растението канабис, което се свързва с марихуаната. Конопът се отглежда с много по-ниски нива на наркотичния химикал ТНС (психоактивно вещество).
Конопеното семе може да донесе огромни количества хранителни ползи, само трябва да го включите в рецептите си.
Казват, че списъкът с полезни свойства е толкова дълъг, че веднага ще ви накара да отидете го магазина и да се снабдите с няколко шепи конопено семе.
Ето и няколко от тях: в лъжичка и половина конопено семе се съдържат 5 грама протеини, 86 милиграма магнезий, 10% от дневния препоръчителен прием на желязо, 1245 милиграма омега-3 мастни киселини и 436 милиграма омега-6.
Една от омега-6 киселините – гама-линоленовата, е силно противовъзпалително средство. Подобно на лененото семе, и конопеното съдържа всички 10 изключително важни аминокиселини, витамин Е – антиоксидант против стареене, цинк и фосфор.
Конопеното семе, което на практика си е плод на растението, намира приложение в различни рецепти. Ако искате да опитате нещо бързо и лесно, добавете го към любимите си смутита.
Но ако сте малко по-приключенски настроени, опитайте някоя от тези рецепти: