Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Конфи - метод за консервиране на стотици години

по статията работи: | 06 януари 2014 Прочитания: 14386
Чували ли сте за confit d'oie и confit de canard?
Конфи - метод за консервиране на стотици години
Източник: Thinkstock / Guliver

Чували ли сте за метода на готвене, наречен "конфи"? Кулинарният термин от френски произход обобщава различни продукти, които са приготвени по един конкретен начин – в олио или захарен сироп.

 

След това даденият продукт се съхранява на хладно и тъмно място. Конфи може да изкара съвсем спокойно до няколко месеца, когато е съхраняван правилно.

 

Този метод е един от най-старите методи за консервиране на храна и е особено разпространен в Югозападна Франция.

 

Както се досещате, думата идва от френски, по-точно от глагора confire – приготвям, захаросвам, варя в захар, мариновам.


От своя страна, думата е с латински корени – от conficere. Любопитно е, че френският глагол е приложен за първи път още през Средновековието за плодове, които са консервирани в захар.

 

Сред най-известните продукти, приготвени по този начин, са гъшето и патешко месо, съответно confit d'oie и confit de canard. Традиционно, и за приготвянето и на двете конфита се използват краката на птицата.

 

Месото се осолява и подправя, след това се готви бавно и на ниска температура (85 С) в собствените му мазнини. След това се охлажда и съхранява в мазнината. По подобен начин се обработват пуешко и свинско, с идеята съхранение без наличието на хладилник.

 

Методът конфи може да се приложи и за плодове и зеленчуци.

 

Сред най-известните рецепти, приготвени с метода на конфи, е тази за касуле (cassoulet). Накратко, тя представлява богата касерола, направена на принципа на бавното готвене.

 

Произхожда от Южна Франция и се прави от месо (най-често свински наденички, патешко, гъсешко, понякога овнешко), свинска кожа и бял фасул. Името касуле идва от съда, в който се прави ястието – cassole, или дълбоко, кръгъло глинено гърне с полегати страни.

 

Сигурно ви стана интересно как точно се приготвя, така че моментално ви предоставяме рецептата за касуле. Нейното осъществяване си е цяла мисия. Имайте предвид, че, за да бъде максимално близко до френския оригинал, трябва да приготвите патешкото конфи поне 1 седмица по-рано.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...