Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кот д'Ивоар

по статията работи: | 11 април 2013 Прочитания: 1496
Широко разпространени са супите и яхниите, а в тях често присъстват лютите чушки
Кот д'Ивоар
Източник: Flickr/Krista

Хиляди години преди пристигането на европейците през 1460 г. в Кот д'Ивоар, територията на страната била заета от независими племена. Те оцелявали благодарение на местните плодове и на улова.

 

Традиционната кухня обаче се е повлияла значително от външни лица, които преминавали през страната. За ранните жители по тези територии се знае малко.

 

Върху местната кухня са оказали влияние няколко европейски страни, като най-голяма роля имат Португалия и Франция.

 

Дори и след извоюването на независимостта си от Франция през 1960 г., страната продължила да произвежда множество култури, отглеждането на които преди е било с цел постигане на силна икономика, както искали французите.

 

Кот д'Ивоар е водещ производител на какао в света и е третият производител на кафе след Бразилия и Колумбия. Страната е водещ износител и на ананаси и палмово масло. Широко отглеждани от местните хора са също сладките картофи, оризът и просото.

 

В Кот д'Ивоар съжителстват около 60 етнически групи, което значително разнообразява местната кухня. Всяка група има различна диета, която е съобразена с начина й на живот.

 

Въпреки различните хранителни обичаи, жителите на страната като цяло разчитат на зърнените храни и кореноплодните растения. Оризът, просото, житото, фъстъците и живовлякът са едни от основните храни. Те присъстват в почти всяко местно ястие.

 

За национално ястие се смята фууфу, съставено от живовляк, маниока, сладки картофи, месо и сос от зеленчуци. Както повечето храни, така и тази се яде с ръце, а не с прибори.

 

Местните хора често приготвят kedjenou – ястие, приготвено от фъстъци, патладжан, бамя и домати. Attieke пък е популярна гарнитура, приличаща на паста от кус-кус, но за приготвянето й се ползва настъргана маниока.

 

Сред обичаните ястия е маки, което се приготвя при задушаването на пилешко месо, риба, лук и домати.

 

За тези, които могат да си го позволят, пилешкото месо е любимо. По-голямата част от населението обаче консумира предимно вегетариански храни, като залага на изобилието от зеленчуци и зърнени култури, към които добавя различни сосове.

 

Широко разпространени са супите и яхниите, а в тях често присъстват лютите чушки.

 

За десерт обикновено се поднасят различни пресни плодове, а за пиене се сервива бяло палмово вино или джинджифилова бира.

 

Повече от 65% от населението на Кот д'Ивоар следва традиционните африкански религии, но като останалата част вярват в християнството и исляма. Може би най-очакваното време от годината за мюсюлманите е Рамадана, когато се спазва строг хранителен режим и не се яде между изгрев и залез.

 

Съответно мюсюлманите не консумират алкохол и свинско месо. Празникът Eid al-Fitr се отбелязва с богата трапеза, на която присъстват месо, ориз, картофи, патладжани, салати, супи и яхнии.

 

Най-вкусната храна обаче се приготвя в самите домове. Според местното население тези, кото са благословени с дарбата да могат да приготвят храна следва да я споделят своето щастие с някой друг. Храната и самото ядене са смятани не само като източници на енергия, но и като начин за обединяване на хората и сплотяване на общностния дух.

 

По традиция първо се хранят най-възрастните хора. Това се прави с цел по-старите да предпазят млади, ако храната е развалена или отровна. По време на хранене се спазват строги правила. Местните хора смятат за грубо пресягането над масата, както и кихането и кашлянето. Ако все пак някой иска да кашля или киха, следва да стане и да се отдалечи от трапезата.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...