Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кралска погача

12
Кралска погача
Източник: Ani Dunitsova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се разтваря в леко топла вода заедно с 1 с.л захар и 4 с. л. брашно.

  • 2

    Докато чакате да шупне маята, пресявате 1 кг брашно, счуквате 4 яйца (без единия жълтък, който оставяте за намазване на погачата), 1 с.л сол, 4 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1 кофичка кисело мляко, в което сте сложили 1 с.л. сода бикарбонат.

  • 3

    Сипвате и маята.

  • 4

    След като се омеси хубаво на меко тесто, се разделя на 2 топки, покрива се и се оставя да втаса на топло.

  • 5

    След като тестото удвои обема си, всяка една топка тесто се слага на намазнена повърхност и се разстила с ръце във формата на силно издължена елипса, след това и другата топка по същия начин. Трябва да се получат тънки пластове и да са хубаво намазани с олио, за да не залепват по повърхността, на която работите.

  • 6

    След това налагате една върху друга тестените елипси и режете на 13-15 жулиенчета.

  • 7

    В началото на всяко се слага малко масло и се навиват на охлювчета. 

  • 8

    Нареждат се в тава, предварително намазана с олио, намазват се с жълтък и се пече на 180 градуса.

  • 9

    Проверявате с дървен шиш дали е изпечена отвътре.

  • 10

    След като се изпече, е хубаво да се покрие с кърпа, като преди това малко се поръси с вода, за да остане мека.

продукти
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Ani Dunitsova
26.01.2013 | 16:57
Отговор на коментар #11 от Георги Чобанов:
СТАВА КАТО ПЯНА ОТ ГОРЕ, И УВЕЛИЧАВА ОБЕМА И ГЪСТОТАТА СИ :)
11
Георги Чобанов
25.01.2013 | 12:17
Как точно се разбира "да шупне маята"? Какво представлява и колко време "шупва"? :)
10
Ani Dunitsova
19.01.2013 | 21:52
Отговор на коментар #8 от Георги Чобанов:
Благодаря, успех с погачата, ако имаш въпроси нямам проблем да ти отговоря ;)
9
Георги Чобанов
19.01.2013 | 14:45
Отговор на коментар #8 от Георги Чобанов:
причинени*
8
Георги Чобанов
19.01.2013 | 14:44
Нов съм тук, а и не само в сайта, а въобще в кулинарията :) Научих се да правя питката на баба ми и определено вашата е следващата ми цел. Много се надявам, ако имам някакви въпроси, които са пречинени от липсата ми на опит и голямото ми желание да не сбъркам някъде, да ми помогнете с отговори. Поздравявам ви за положения труд и старание да споделите тази рецепта с нас. P.S. На заядливото мишле (Люси) твърде меко му отговаряте, но все пак ми хареса.
7
Ani Dunitsova
18.01.2013 | 21:07
Отговор на коментар #6 от Ludmil Kamchev:
Людмиле, разбирам иронията в думите ти, но не разбирам защо във всеки хубав сайт има по един изгъзляк да развали кефа на другите...Ще ти отговоря на изключително оригинално зададен въпрос за двете топки.......Ами защото по - добре две от една и според мен е все един и същ труда дали ще ги разделиш преди втасването или след това.............И след това отново ще положиш "огромни" усилия за тази цел...Погачата миличък си е кралска, защото идея си нямаш колко е вкусна, а това, че твоето въображение е бедно и се подведе по ключово зададената от мен дума "охлюв" и не виждаш красотат на погачата си е твой проблем! Охлюви виждам и аз и то в този разговор! Радвам се,че си се напънал да изпишеш толкова много в моя чест! Хубава вечер!
6
Ludmil Kamchev
18.01.2013 | 17:41
Пoздравления за труда и желанието. Макар че това, което се вижда на снимката не прилича много на "кралска" погача, а по-скоро на обикновени охлюви, сигурен съм, че е много вкусна. Не ми хареса, че яйцата се "счукват", може би ако се счупват ще е по-добре, но това няма голямо значение за рецептата. Искам да попитам защо трябва тестото да се разделя на две части като се омеси? Не може ли като втаса да се разреже на две и да се процедира по описания начин или по някой от многото други известни начини? Не знам защо навсякъде се предлагат стотици рецепти за погачи, а всъщност рецептата е една с някои малки модификации в количествата на продуктите. Най-важните неща в технологията на правене на хлябове/погачи/козунаци са да се използва хубаво, качествено, добре пресято брашно, продуктите да са леко затоплени, хубаво месене и да се даде достатъчно време на тестото да втаса добре, без да превтасва. Изключително важно е и печенето, което може да развали резултата от положения труд. На всичко, които обичат да се занимават с хлебопроизводство пожелавам успех!
5
Ani Dunitsova
18.01.2013 | 13:20
Отговор на коментар #4 от kalinka kalinkova:
Благодаря :)
4
kalinka kalinkova
18.01.2013 | 12:00
Хубава рецепта.
3
Ani Dunitsova
17.01.2013 | 21:36
Благодаря много :)
2
Диана Димитрова
17.01.2013 | 20:17
Страхотна е! Поздравления!
1
тихомира илиева
17.01.2013 | 19:51
Щом е кралска ще е вкусна и сладка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...