Изненадващо, но краставицата е култивирана за първи път в Индия и то преди 3000 години.
Има една популярна легенда, че зеленчукът е пренесен в Европа от Александър Македонски и войските му.
Краставиците са били изключително ценени и силно разпространени сред древните цивилизации на Египет, Гърция, Рим.
За вкуса и здравословните привилегии на краставиците сме ви информирали вече. Но и древните са го знаели също. Както и благотворното действие на зеленчука върху кожата. Маски с краставица си правим и до днес.
Луи XIV пък е виновникът за старта на отглеждането на краставици в оранжерийини условия. В САЩ зеленчукът е пренесен от ранните колонизатори. И така малко по малко краставиците били разпространени из целия свят.
Краставиците са богати на лутеин, който е главният зашитник срещу свободните радикали, които пък са виновни за стареенето.
Редовната им употреба помага и срещу констипация (запек).
Какво още прави полезни краставиците.
Състав на 100 грама краставица
калории 16
общо мазнини 0,1 г
холестерол 0 мг
натрий 2 мг
калий 147 мг
общо въглехидрати 3,6 г
диетични фибри 0,5 г
захари 1,7 г
протеин 0,6 г
витамини А, С, D, В-6, В-12
елементи – магнезий, калций, желязо.
Опитайте някоя от нашите свежи рецепти с краставица
Роза от краставица с млечна салата