Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Краставица - задължителна през пролетта и лятото

от Kulinar.bg | 01 април 2014 Прочитания: 3725 1
Полезна за целия организъм
Източник: Thinkstock/Guliver

Изненадващо, но краставицата е култивирана за първи път в Индия и то преди 3000 години.

 

Има една популярна легенда, че зеленчукът е пренесен в Европа от Александър Македонски и войските му.

 

Краставиците са били изключително ценени и силно разпространени сред древните цивилизации на Египет, Гърция, Рим.

 

За вкуса и здравословните привилегии на краставиците сме ви информирали вече. Но и древните са го знаели също. Както и благотворното действие на зеленчука върху кожата. Маски с краставица си правим и до днес.

 

Луи XIV пък е виновникът за старта на отглеждането на краставици в оранжерийини условия. В САЩ зеленчукът е пренесен от ранните колонизатори. И така малко по малко краставиците били разпространени из целия свят.

 

Краставиците са богати на лутеин, който е главният зашитник срещу свободните радикали, които пък са виновни за стареенето.

 

Редовната им употреба помага и срещу констипация (запек).

 

Какво още прави полезни краставиците.

 

Състав на 100 грама краставица

 

калории 16

 

общо мазнини 0,1 г

 

холестерол 0 мг

 

натрий 2 мг

 

калий 147 мг

 

общо въглехидрати 3,6 г

 

диетични фибри 0,5 г

 

захари 1,7 г

 

протеин 0,6 г

 

витамини А, С, D, В-6, В-12


елементи – магнезий, калций, желязо.


Опитайте някоя от нашите свежи рецепти с краставица


Салата фатуш II

 

Свежа салата

 

Нещо като таратор

 

Роза от краставица с млечна салата

 

 

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Emnuella
18.07.2014 | 21:16
Обожавам краставички.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1