Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Крокембуш за вашето тържество

по статията работи: | 07 февруари 2014 Прочитания: 1991 2
"Експлозия" от еклери
Крокембуш за вашето тържество
Източник: Wikimedia Commons

Крокембуш е френски десерт, съставен от подредени като пирамида еклери, обвити в нишки карамел.

 

В състава на коносовидния сладкиш може да присъстват и захаросани бадеми, шоколад, цветя или панделки. Понякога майсторите на това красиво изкушение го заливат с ганаш или го украсяват с френски макарони.

 

В Италия и Франция крокембуш често се приготвя за специални поводи, като сватби, кръщенета и първи причастия.

 

На 6 март 2009 година възпитаниците на университет по хотелиерски мениджмънт в Индия влизат в "Рекордната книга на Лимка", която е индийският вариант на "Книгата за рекорди на Гинес", след като приготвят огромен крокембуш. Височината му е била 4.5 метра.

 

Ако искате да приготвите крокембуш, трябва да знаете, че това не е никак лесна работа. Освен че количествата еклери и карамел в рецептата са големи, сглобяването на тази любима френска торта също не е за подценяване.

 

Както знаем, карамелът не обича влагата. А това означава, че, за да сервираме за какъвто и да е повод крокембуш, трябва да го сглобим не повече от 4 часа преди това.

 

Вижте как може да си направите сладкиша в домашни условия.

 

Пригответе си еклери по начина, който сме ви показвали вече. Само увеличете количеството според това колко голям искате да бъде вашият крокембуш.

 

След което си направете крем по желание.

 

Важно е да напълните еклерите с крема преди да започнете да ги слепвате. В противен случай ще омекнат.

 

За сглобяването са ви нужни коносовиден предмет (от картон, стереопор и каквото още се сетите или си сглобите) и алуминиево фолио, което да е добре намазнено.

 

След това, си пригответе карамел по традиционната рецепта – само захар и малко вода.

 

Трябва да имате предвид, че при самото сглобяване, топенето на еклерите в карамела трябва да се прави само от страната, до която ще бъде залепен друг еклер. Така, при ваденето на конуса, той няма да е залепнал за еклерите.

 

Започнете лепенето отдолу нагоре. Може да добавите и украса на някои от еклерите. А на върха може да експериментирате с красива карамелена фигурка.

 

Щом се втвърди карамела, извадете крокембуша от конуса. Украсете по желание с панделка или красиво цвете и поднесете празничния десерт на любимите хора!

Рейтинг: 4 / 5 , 245 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Monika
07.02.2014 | 15:38
много е ефектно
1
ruslana
07.02.2014 | 15:32
супер красиво и ефектно
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...