Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Курбанът – запазената хилядолетна традиция

по статията работи: | 03 декември 2013 Прочитания: 5840
Как християните и мюсюлманите правят курбан
Курбанът – запазената хилядолетна традиция
Източник: Thinkstock / Guliver

Всеки народ има своите традиции и обичаи. Някои от тях се запазват, а други се променят и дори се губят с напредването на времето и промяната на човешките ценности. Една хилядолетна традиция, обаче, е запазена и ценена в много култури и до ден днешен – курбанът.

 

Какво представлява курбанът?

 

Най-общо казано курбанът представлява жертвоприношение на домашно животно. Той се прави с цел здраве, някой болен да се излекува или дадено начинание да бъде осъществено успешно. Много хора правят курбан и при обещание да постигнат нещо, както и при даване на обет. Този ритуал се прави на определена дата, като всяка година именно на нея трябва да се повтаря. Важно е човек, който иска да започне да прави курбан, да се допита до представител на църквата и да обсъди както датата, така и менюто. Това е така, защото, много често, датата, която сме избрали, съвпада с период, в който се пости. Понякога обаче се правят и изключения.

 

Най-често използваните за кръвни жертви животни са: овце, агнета, телета, домашни птици и шарани (с люспите). Изборът на животно зависи от много фактори. Някои хора смятат, че то не трябва да рови в земята (петел, кокошка и други птици) или пък да бъде "нечисто" (кон, прасе, магаре). Не може да се използват дивечови животни и птици. В днешно време, поради факта, че малко хора отглеждат домашни животни, е по-лесно да се използват птици или шарани. Едно от условията е животното да бъде заклано на плодородно дърво.

 

Не е задължително курбанът да бъде свързан с религията и религиозните убеждения на хората, но най-често кръвният ритуал се прави именно по тази причина. Двете религии, които все още изказват своите благодарности и желания по този начин са християнството и мюсюлманството.

 

Курбанът в християнството

 

Според християнската църква курбанът не е и не може да бъде жертва, тъй като има само една жертва и това е Исус Христос. В християнството този ритуал може да бъде средство само за изказване на благодарност към Бог, за това, че някой е преживял тежък инцидент или е преминал през трудно препядствие.

 

Християнството има и определени изисквания, които трябва да се спазват при правенето на курбан. Едно от тях е животното да бъде осветено от свещеник. За предпочитане е това да се случи, преди да се заколи, в противен случай, то трябва да бъде цяло и ако се освещава след това. Може да се освети и само брашното, с което ще бъде замесен обредният хляб, ако периодът е зависим от постите. И тъй като всеки курбан си има светец-покровител (според празника или самостоятелния избор на човек), в определения ден трябва да се запали свещ в църква, както и да се оставят дарове до иконата на съответния светец.

 

Когато вече се стигне до трапезата, желателно е на нея да присъстват само близки хора от семейството. Разбира се, не е забранено да има и други гости. Така или иначе, след като се сготви, курбанът трябва да бъде раздаден и на други хора. През обредната трапеза трябва да се прекади с тамян, а присъстващите да запалят свещи за здраве. След това трябва да се прочете молитва за здраве, успех и благоденствие на човека, правещ курбана.

 

На масата, освен месото, трябва да присъства и обреден хляб, варена пшеница и вино.

 

Курбанът в мюсюлманството

 

Другата религия, която се отнася с почит към курбана, е мюсюлманската. Неслучайно един от най-големите им празници е Курбан Байрам ("Айд ал-Адха"). Това е празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа (поклонението в Мека), отбелязван на 10–тия ден от месец "зул хидж" по мюсюлманския календар "хиджра", в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

 

Поклонението е с продължителност около седмица, а жертвоприношението отбелязва една от върховните ритуални практики. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам. Празнуващите по домовете си, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на този ден в Мека. Първоначално се принася в жертва агне или друго домашно животно, а след това месото се готви за хранене или като дарение за бедните. Подобно на християните, и мюсюлманите също четат молитви преди да бъде заклано животното. По традиция от по-възрастните се иска прошка.

 

 

Източник: Wikipedia.org


Курбан чорба

 

Курбан чорбата е основното ястие, което се приготвя и поднася на трапезата при правенето на курбан. Освен месото от пренесеното в жертва животно, се добавя и кромид лук, пресен лук, моркови, чушки, домати, ориз, магданоз, черен и червен пипер, джоджен и всякакви подправки на вкус. Към супата може да се добавят и дреболиите.

 

Често това ядене се приготвя в големи тенджери и казани, тъй като и количеството е голямо. Затова съществува и традицията да се раздава на приятели и съседи. Курбан чорбата трябва да се вари дълго време.

 

Ето и една примерна рецепта за курбан чорба.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...