Един от най-вкусните плодове на лятото е тъмната, вкусна къпина. У нас се срещат около 45-50 вида.
Расте предимно в равни местности, по сухи хълмове и скалисти части на планини.
Което ни навежда на мисълта, че няма нищо по-хубаво от една разходка в планината, придружена с похапване на диви горски плодове.
Къпините съдържат добро количество витамин С, 4-8% захари, освен това са и силен антиоксидант.
Според научни изследвания на Американския Щатски Департамент, къпините се нареждат на второ място в листата с мощни антиоксидантни храни.
Къпините съдържат и редица други полезни вещества като салицилова киселина, антоциани, фибри.
Една чаша къпини съдържа 7.6 грама фибри и половината от дневната доза витамин С, което засилва имунната ситема и намалява риска от развиването на ракови заболявания.
Когато знаем, че нещо е вкусно, но и полезно, това прави консумацията му още по-приятна.
Припомнете си и хибрида бойсен, за който вече ви разказахме, той е "близък роднина" на къпината.
Хапвайте повече къпини - пресни, в плодова салата, под формата на смути, разбъркани в зърнената закуска сутрин. Отдайте се на къпинкови приключения през лятото.