Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Къри - вкусова еклектика

по статията работи: | Прочитания: 1331 5
Точните съставки в къри подправката са въпрос на национална или регионална културна традиция
Къри - вкусова еклектика
Източник: sxc.hu

Къри е общ английски термин, използван от европейската култура за назоваване на обширен списък с ястия от южната и югоизточната азиатски кухни.

 

Техните общи черти се състоят в комбинации от подправки и/или билки, обикновено, но не задължително, съдържащи сушени люти чушки.

 

Точните съставки в къри подправката са въпрос на национална или регионална културна традиция, религиозни практики и в по-редки случаи, фамилни предпочитания.

 

Къри на прах, като търговски продукт, е смесица от подправки, идеята за която, се приписва на европейската култура. Но родината на апетитния сос е Индия. 

 

В някои култури, дори определят кърито като гарнитура, а не просто сос.

 

Там за първи път е приготвена пикантната смес и предназначена за продажба на британските колонизаторски войски.

 

Ястията, носещи името "къри" обикновео съдържат месо, домашно птиче месо, риба, морски дарове, които могат да се консумират единично или в комбинация с зеленчуци. Къри ястията могат да са течни и сухи.

 

Течните съдържат голямо количество сос, базиран оникновено на йогурт или кокосово мляко.

 

 13582

Източник Wikipedia: Традиционно индонезийско ястие с къри

 

8d88a864-51b9-355d-e579-fe595ed93a67

Източник Wikipedia: Традиционен японски хляб с къри

 

Сухите къри гозби са приготвени с минимално количество течност, която в процеса на готвене се изпарява, оставяйки останалите съставки покрити само с подправки.

 

Вариациите на подправката или сосът, както може би е по-коректно да се нарече, са толкова много колкото са и районите на Южна Азия, но традицията не свършва дотук. Къри е широко разпространено и в Япония, Китай, Камбоджа, Лаос, Тайланд.

 

Най-честите съставки на апетитния сос в различните му разновидности са: листа от растението къри, кокосово мляко, вино, чесън, лук, тънки резенчета люти чушки, изпържени в олио.

 

Оттук съставките стават все по-интересни – тамаринд, кориандър, джинджифил, пипер, маково семе, канела, гарам масала. Списъкът може да продължи много дълго.

 

Може би изводът от всички пиканти вкусове, изредени дотук е, че къри е еманация на силни, пикантни и интригуващи вкусове. Кърито може да се превъплъти в едно ястие истинско кулинарно удоволствие.

 

Предлагаме ви страхотната рецепта за къри пиле от кухнята на Индия.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Орнела Мути
10.07.2013 | 09:54
Много обичам тази подправка.
4
Отговор на коментар #2 от Galia Ivanova:
И аз много го обичам .
3
Кърито ми е много любимо :)
2
Galia Ivanova
09.07.2013 | 14:57
много обичам къри , слагам го на всичко
1
ана
09.07.2013 | 14:10
Харесвам къри.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...