Къри е общ английски термин, използван от европейската култура за назоваване на обширен списък с ястия от южната и югоизточната азиатски кухни.
Техните общи черти се състоят в комбинации от подправки и/или билки, обикновено, но не задължително, съдържащи сушени люти чушки.
Точните съставки в къри подправката са въпрос на национална или регионална културна традиция, религиозни практики и в по-редки случаи, фамилни предпочитания.
Къри на прах, като търговски продукт, е смесица от подправки, идеята за която, се приписва на европейската култура. Но родината на апетитния сос е Индия.
В някои култури, дори определят кърито като гарнитура, а не просто сос.
Там за първи път е приготвена пикантната смес и предназначена за продажба на британските колонизаторски войски.
Ястията, носещи името "къри" обикновео съдържат месо, домашно птиче месо, риба, морски дарове, които могат да се консумират единично или в комбинация с зеленчуци. Къри ястията могат да са течни и сухи.
Течните съдържат голямо количество сос, базиран оникновено на йогурт или кокосово мляко.
Източник Wikipedia: Традиционно индонезийско ястие с къри
Източник Wikipedia: Традиционен японски хляб с къри
Сухите къри гозби са приготвени с минимално количество течност, която в процеса на готвене се изпарява, оставяйки останалите съставки покрити само с подправки.
Вариациите на подправката или сосът, както може би е по-коректно да се нарече, са толкова много колкото са и районите на Южна Азия, но традицията не свършва дотук. Къри е широко разпространено и в Япония, Китай, Камбоджа, Лаос, Тайланд.
Най-честите съставки на апетитния сос в различните му разновидности са: листа от растението къри, кокосово мляко, вино, чесън, лук, тънки резенчета люти чушки, изпържени в олио.
Оттук съставките стават все по-интересни – тамаринд, кориандър, джинджифил, пипер, маково семе, канела, гарам масала. Списъкът може да продължи много дълго.
Може би изводът от всички пиканти вкусове, изредени дотук е, че къри е еманация на силни, пикантни и интригуващи вкусове. Кърито може да се превъплъти в едно ястие истинско кулинарно удоволствие.
Предлагаме ви страхотната рецепта за къри пиле от кухнята на Индия.