Задушете в тиган нарязаните на филийки гъби с 2 с.л. масло.
В голяма купа разбъркайте сиренето рикота, нарязаните спанак и босилек, леко разбитите яйца, пармезана, солта и черния пипер.
В останалото масло запържете за секунди накълцания чесън, добавете брашното и постепенно сипете бульона и млякото, като бъркате непрекъснато в продължение на няколко минути.
Накрая добавете доматеното пюре, черен пипер и сол.
Корите за лазаня пригответе по указанието на опаковката.
На дъното на тава сложете мало от соса, отгоре слой кори, отново сос, гъби, морски дарове - нарязани на хапки, малко от сместа със спанак и пак кори. Редувайте ги, докато свършат.
Завършете с кори, като ги залеете обилно със доматения сос. Поръсете с настърганите кашкавал и чедър и печете на 180 С 40-45 минути.
Оставете лазанята да престои 5 минути, преди да я нарежете.