В малък съд разтворете солта и водата. В друга купа смесете прясотото брашно със сухата мая. Добавете солената вода и разбъркайте. Ще се получи много лепкаво, затова може да добавите още малко брашно. Бъркайте с дървена лъжица или с ръце, докато спре да лепне.
Оставете тестото да втаса в купата, покрито с чиста кърпа. Оставете го за 30-40 минути, да удвои размера си.
Извадете го на набрашнена повърхност, разточете в квадратна форма. Изрежете парчета с голяма чаша с диаметър 10 см, колкото бройки се получат.
Разтеглете всяка с ръце. Трябва по края да е по-дебело, в сравнение с центъра. Оставете ги за още 30 минути да втасат повторно.
В тиган със загрята мазнина пържете мекичките лонгуш на партиди.
Сервирайте, докато са топли. Намажете всяка с сметана, смесена с чесън на прах, поръсете с настърган кашкавал. Вместо чеснов прах, можете да използвате пресен, зелен чесън, ситно нарязан. Дори ще изглежда по-красиво.