Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ленено масло - вълшебен дар от природата

по статията работи: | Прочитания: 7688 3
Лененото масло е много интересен продукт със специфичен, леко горчив вкус
Ленено масло - вълшебен дар от природата
Източник: Thinkstock / Guliver

Лененото масло: познат на всички природен елексир с множество благотворни свойства.

 

Интересен е фактът, че маслото е един от малкото продукти с рекордно високо съдържание на мастната киселина Омега-3, за чиято полза днес се говори от много диетолози.

 

Лененото масло е много интересен продукт със специфичен, леко горчив вкус и аромат, и е несравнимо с никой друг вид масло.

 

Ползата от този продукт е огромна: благодарение на Омега-3, то ни помага в борбата с високия холестерол, укрепва кръвоносните съдове и способства профилактиката срещу сърдечно-съдовите и стомашно-чревните заболявания. Но и това не е всичко.

 

Киселината има важно участие в клетъчното строителство, във формирането на нервни клетки и в обмяната на липиди в организма. Ето защо присъствието на тази полиненаситена мастна киселина е толкова важно в нашата диета.

 

Последните години много се говори за ползата на тлъстата соленоводна риба: сьомга, скумрия, херинга и др. - продукти с богато съдържание на рибено масло, съответно източник на Омега-3. Оказва се, че лененото масло има два пъти по-високо съдържание на въпросната киселина, отколкото самото рибеното масло, без да споменаваме всички други растителни масла.

 

Ленът е уникално растение с множество приложения. От него се прави масло, произвеждат се естествени платове, семето му се ползва като лекарство.
Тази растителна култура е известна още от дълбока древност: отглеждана е от древните египтяни и в Близкия Изток. Впоследствие ленът се разпространява и в Западна Европа, поради благоприятните климатични условия и широката му употреба.

 

И до ден днешен този културен вид е ценен в централните региони на Русия, Европа, по Средиземноморието и в Югозападна Азия. Разбира се, днес употребата на лена е предимно като влакнодайна суровина, докато преди няколкостотин години лененото масло е била незаменима част от трапезата на нашите предци.

 

Всеизвестното слънчогледово олио става популярно едва през 19 век. Преди него за приготвянето на храна от растителен произход са били ползвани само зехтин, ленено и конопено масло.

 

Особено ценени са били растителните масла по време на православните християнски пости - в периода, когато не се консумират продукти от животински произход.

 

Лененото масло се съчетава идеално и с традиционните продукти от българската кухня: добавете го към киселото зеле (то неутрализира специфичния привкус на маслото), във винегрети, салати, каши, варени картофи. Счита се, че ефектът на Омега-3 нараства, ако лененото масло се консумира с кисело-млечни храни като кисело мляко, йогурт, извара, както и с мед.

 

Освен вътрешно, този вълшебен продукт има и широкопознати, доказани разкрасяващи свойства. Оказва много благотворно влияние на косата, кожата и ноктите. Има множество рецепти за маски за коса и лице на основата на ленено масло. То има уникален овлажняващ и укрепващ ефект, възстановява структурата и здравината на косата, кожата и ноктите.

 

За съжаление, натуралното ленено масло има сравнително кратък срок на годност. След отваряне се съхранява до  2-3 месеца в хладилник, после настъпват окислителни процеси и маслото губи лечебните си свойства.

 

Ленеnото масло може да се намери у нас в големите супермаркети, аптеки, специализирани и биомагазини.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Лененото масло е много полезно,има го и ма капсулки,пила съм.
2
Надя
18.10.2013 | 14:43
МНого е полезно,чувала съм за свойствата,които има.
1
Vqra Petrova
17.10.2013 | 16:43
Много обичам всякакъв вид ленено-нещо си :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...