Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лечение на шокохолизъм без лекарско предписание

по статията работи: | 15 юни 2013 Прочитания: 1122 1
Насладете се на любимото си удоволствие по необикновен начин
Лечение на шокохолизъм без лекарско предписание
Източник: Wikimedia Commons

Страхотни любители сте на шоколада, дори прекалявате с него. Peika.bg ви предлагат няколко неподозирани трикчета, с които да можете да заситите този си глад, без да сложите и парченце шоколад в устата си.


Обиколки из фабриките за шоколад


Ако сте се чудили как се прави шоколадът (хъм, ами не е точно като в рекламите), можете да се включите в тур из някоя от швейцарските шоколадови фабрики. Изборът ви е между Alprose, Camile Bloch, Favarger, Frey, Maestrani и Cailler-Nestle.


Тук не само ще видите технологията, но и ще се научите да разпознавате качествения продукт. Когато отчупите парче добър шоколад, то трябва да е твърдо, а ръбовете му трябва да са остри и да не са оръфани. Хубавият шоколад се топи върху езика като масло и никога не се залепва на небцето.


Шоколадовият влак


Отново в Швейцария, че къде другаде? Симпатичната шоколадова жп линия – от Монтрьо през Грюер до Брок се возите в старовремски влак, хапвате си кроасан и кафе, спирате на няколко места, като едновременно разглеждате и дегустирате. Не е точно шоколадов тур, по-скоро изискано кулинарен – защото освен шоколад включва разходка в замъка Грюер и по-задълбочено изследване на производството на едноименното сирене.


Шоколадови музеи


Тъй като шоколадът и неговата основна съставка – какаото, произхождат от Централна и Южна Америка, основателите на веригата шоколадови музеи Choco Museo решават да открият места, посветени на любимото изкушение, в Перу, Гватемала, Никарагуа и Доминиканската република. В която и държава да попаднете, отбийте се в Choco Museo, защото освен експонати, свързани с историята и производството на шоколад, можете да обиколите какаова плантация и сами да направите шоколад. Полезна информация, адреси и билети – тук.


Какаови хасиенди


Какаовите хасиенди са едни от най-добрите места, на които да се опознаете по-отблизо с шоколада – много преди да се достигне до опаковането му в станиол.

 

Много от тях са на по 200-300 години и често са разположени навътре в гъстите джунгли. От Венецуела до Салвадор има десетки такива хасиенди с отворени за туристите врати. В някои от тях обстановката е толкова добре запазена, че може да се почувствате като на разходка в декор на филм.

 

Фестивали на шоколада


Има ги навред из Европа, Южна и Северна Америка. Хубавото на тези фестивали е, че събират почти всичко, което някога сте искали да разберете (и изядете) на тема шоколад – от тематични мини-музеи до щандове на най-големите световни марки и местни производители.

Едно от най-големите събития е Eurochocolate – Фестивалът на шоколада, който се провежда всяка есен в Перуджа.

И още – френското правителство подкрепя едно от най-големите събития в шоколадовата индустрия – Салон на шоколада (Salon Du Chocolat), което се провежда в различни държави всяка година.


A а сега ви предлагаме и едно неповторимо пътешествие до Индия!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Кремена Коева
16.06.2013 | 19:58
Само не можах да разбера как ще ме накарат да откажа шоколада?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...