Този малък симпатичен плод, чиято външна обвивка наподобява формата на ягода, се нарича личи. Принадлежи към семейство Sapindaceae, а родом е от Южен Китай.
Днес е култивиран в различни точки от земното кълбо, защото е много полезен, ароматен и вкусен. И може да се похапва в суров вид!
Всъщност дървото личи е вечнозелено и достига 28 метра височина. Колкото до плодчето – то е обвито с кора, която не се яде, но се премахва без усилия.
Бялата вътрешна част, която ще откриете под кората, е сладка, вкусна и нежна.
Ето защо личи участва в приготвянето на много десерти, особено в родината Китай, както и в Югоизточна Азия и Индия.
Има много сведения, които разкриват, че личи е бил деликатесен плод в китайския двор, много преди да бъде "представен" на Западния свят някъде през 1782 година.
За първи път плодът е описан научно от френския изследовател Пиер Сонра (1748–1814), по време на завръщането му от Китай и Югоизточна Азия.
Малко по-късно започва да се отглежда на остров Реюнион, след това и на Мадагаскар, който днес е един от най-големите производители.
Личи е богат на витамин С, калий и мед. Идеален е за засилване на имунната система, изиграва важна роля и в обмяната на протеини, мазнини, въглехидрати.