Ако сте се поизчерпали откъм идеи за десерти, може би ще се заинтригувате от това предложение.
Повечето от вас може би знаят този вариант на сладка баница, но за другите да кажем - това е нещо невероятно!
Прави се лесно, а резултатът е буквално зашеметяващ!
Сигурни сме, че ще ви допадне. Десертът е от типа на сиропираните сладки баници, но лично ние го поставяме няколко нива над баклавата.
Е, да не губим повече време в приказки, минаваме към продуктите.
Само последно да ви кажем - едно допълнение към локуменика го прави наистина уникален и това е халвата. Ако сте скептични към нея, прибавете само на част от десерта и ще се убедите, че с халва е много по-вкусно.
Продукти:
- 400 г кори за баница
- 2 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 бакпулвер
- 2 кутии локум
- 200 г халва
За сиропа:
- 2 ч.ч. вода
- 1.5 ч.ч. захар
Подготовка:
Нарежете локумчетата на четвъртинки. Халвата - на кубчета.
Пригответе кексовото тесто от яйцата, брашното, захарта, бакпулвера и олиото. Разбийте с миксер за по-лесно.
Пригответе си кръгла тава. Намажете я леко с олио. Започнете да навивате локуменика. Всяка кора мажете с по 2-3 лъжици от кексовата смес. На дългата страна подредете локумчета и парчета халва и навийте стегнато.
Печете локуменика на 180 С за 30 минути. После оставете да изстине.
От захарта и водата пригответе сироп. Варете сиропа, докато изври половината вода. После залейте изстиналия локуменик.
Припомнете си най-вкусните рецепти с локум.