Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лукът - най-лесният начин да бъдете здрави

по статията работи: | 19 февруари 2014 Прочитания: 1416 2
Даваме ви 5 причини да го хапвате редовно
Лукът - най-лесният начин да бъдете здрави
Източник: sxc.hu

Ясно е, че лукът не е сред предпочитаните зеленчуци, когато сте в компанията на обекта на своите желания. Всеки иска да се представи в най-добрата си светлина, а този мирис може да предизвика много неприятни усещания.

 

Все пак, отдавна са ясни положителните качества на лука, така че не е добре напълно да го игнорирате.

 

Това, разбира се, не означава, че непременно трябва да го сложите на трапезата, когато имате гости.

 

Само че нищо не ви пречи да си похапвате, когато сте в компанията на най-близките си хора. Те със сигурност ще преживеят аромата.

 

Ако още изпитвате известни резерви по този въпрос, ще ви дадем пет конкретни причини да започнете редовно да ядете лук. Всеки знае, че е много полезно за здравето, особено в този период на годината, когато се наблюдават доста температурни колебания.

 

Действа добре на сърцето

 

Според последните проучвания по темата, лукът гарантирано помага в борбата със сърдечните заболявания. Това се дължи на кверцитина, който представлява съединение, принадлежащо към групата на флавоноидите. Има го също и в ябълките. Съединението оказва положително въздействие върху кръвоносните съдове, сърцето и общото състояние на организма.

 

Отразява се положително на костите и съединителната тъкан

 

Флавоноидите в лука действат добре на нормалното функциониране на костите и съединителната тъкан чрез съединения, съдържащи сяра. В случай че има недостатъчно серни съединения в организма, значи няма да има и достатъчно материал за възстановяване на съединителната тъкан. Това пък води до нарушение на функциите на почти всички тъкани и органи в човешкото тяло.

 

Действа противовъзпалително

 

Покрай затоплилото се време, противъзпалителното действие на лука не е чак толкова на дневен ред, но скоро може и да ни потрябва отново. В основата на тази му способност е съдържанието на активната субстанция онионин, който оказва инхибиращ ефект върху макрофагите, отговорни за активация на възпалителните процеси.

 

Предпазва от рак

 

Може и да звучи малко като мит, само че специалистите твърдят, че е вярно. Лукът сериозно намалява риска от чумата на 20 век – рака. При това не е необходимо по цял ден да се тъпчете с този зеленчук. Умерените количества също вършат работа.

 

Помага и за баланса на кръвната захар

 

Доказано е, че лукът подобрява баланса на кръвната захар. Някои изследвания показват, че продължителността на съхранение на нарязания лук, който не е бил термично обработван, може да повлияе върху полезните му свойства. Затова трябва да сме изключително внимателни как точно го съхраняваме и готвим.

Рейтинг: 4 / 5 , 294 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Radina
19.02.2014 | 17:07
прекрасно :)
1
Monika
19.02.2014 | 16:57
много обичам лук :)))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...