Разделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на пухкав сняг.
Добавете към тях на тънка струя захарта и продължете разбиването.
След това прибавете един по един жълтъците, олиото, угасената в малко оцет сода, пресятото брашно с бакпулвера и ванилената захар, като вече разбърквате със силиконова шпатула.
Нарежете локума, шоколада и обелените ябълки. Прибавете ги заедно със стафидите към кексовата смес.
Разбъркайте внимателно и изсипете в намаслена и леко набрашнена форма (сърце) или застлана с хартия за печене.
Печете на 180 C, около 40 минути (или до готовност). Извадете го и оставете да се охлади.
Разтопете шоколада с маслото. Оставете леко да се охлади и го прибавете към сметаната.
Разбъркайте добре, до получаване на гладък крем.
Намажете охладеният сладкиш с получения крем, отстрани панирайте борда с натрошени шоколадови пурички, а отгоре декорирайте с шоко топчета и захарни конфети.