Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с похлупак, за да изстинат.
Така задушените чушки се белят лесно, а изпичането на огнище им придава приятен пушен аромат.
Патладжаните също се пекат на огнище и се задушават в съд с похлупак. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично.
Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмляните зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре.
Добавя се олио, и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва.
Дегустира се. Пожелание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.