Чували ли сте за мазурка? Вероятно повечето от вас, които са, свързват думата с полски танц.
Но лексемата има и друго, по-вкусно значение. Мазурка или мазурек, както често се среща, е традиционен полски сладкиш.
Интересното при тази рецепта е, че се прави на базата на различни основи и пълнежи. По-натам ще ви стане ясно.
Характерно за сладкиша още е, че е доста нисък, обикновено не надхвърля 2.5 см. Мазурекът се декорира с щедър пласт глзура, обикновено шоколадова, а отгоре се нареждат сушени плодове и ядки.
Звучното име на дладкиша най-вероятно идва от думата мазур, или мазурийци, племе обитавало земите на областта Померания (немско-полски регион).
Втората теория за етимологията на името на сладкиша го свързва с мазурка, танцът, за който стана дума в началото на статията. Мазурка е фолклорен полски танц.
Тестото на сладкиша, който впрочем се прави традиционно за Великден в Полша, е маслено. Това, което го прави различен от останалите десерти с маслено тесто, пайове, са именно изобилието от ядки и пълнежи. Повърхността на мазурека е разграфена на ромбоиди или други форми, кото са щедро запълнени с въпросните топинги и ядки. Мазурек е едно сладко изобилие.
Мазурек е част от списъка с традиционни полски десерти, изготвен през 2011 година. Има подрoбно описание на формата, размерите, аромата, цвета на сладкиша. Нещо като полски стандарт за оригиналност на рецептата.
Днес вече има много и най-разнообразни идеи за това как да се декорира сладкиша – какво ядки да се сложат, какви топинги и др. Полски интернет портал за новини твърди, че мазурек не може и не трябва да прилича на всяка друга торта или сладкиш.
Предлагаме ви да видите точната рецепта за мазурек и след това да си я приготвите, за да не сме голословни. За кулинария не трябва да се прекалява с думите, а да се опитва повече, ще се съгласите, нали?