Една от най-древните подправки, отглеждана още през Неолита, е макът. Растението е интересно от гледна точка на свойствата си.
Съдържа голямо количество мазнини – 50-60%, протеини и захари, витамин С, органични киселини и смола. Семенцата са изключително малки и за един килограм съдържа около 1-2 милиона.
Народната медицина е открила полезното му действие преди много години. Отвара от корените на мака лекува главоболие, а лековита напитка от семената се пие, за да подобри храносмилането.
Маковите зърна имат сънотворно действие. Ефикасен продукт за безсъние се прави от мед и мак. Маслото от мак се смята за най-добрите с растителен произход, съответно намира голямо приложение в кулинарията.
Цели макови зърна се използват за украсата на много печени изделия: кифли, гевреци, сухари. В Северна Америка го добавят в сладкиши като пандишпан. В цяла Европа пекарите ползват маковото семе за украса на различни традиционни хлебни изделия.
Големи вериги за бързо хранене в САЩ ползват семенцата, за да направят хлебчето на хамбургера по-хрупкаво. "Le Snak” е хранителен продукт, традиционно приготвян във верига заведения в Нова Зеландия, състоящ се от бисквити с три вида маково семе и малко полутвърд кашкавал.
Захаросани, смлени зрели зърна се консумират с паста или се варят с мляко и се използват като пълнеж или топинг за различни видове сладкиши. Лимонена кифла с маково семе е популярна американска и европейска закуска.
Словашкият "Маковник" е един от вариантите на рулото с маков пълнеж, приготвян в много държави. В страните, принадлежащи към бившата Австро-Унгарската империя, сладкиши с макови семена, наречени "Mohnkuchen" често се консумират около Коледа.