Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Маракуя или Плод на страстта

по статията работи: | Прочитания: 5594 5
Любимият плод на Латинска Америка
Маракуя или Плод на страстта
Източник: Thinkstock/ Guliver

Маракуята е увивно растение, идващо от Бразилия, Парагвай, Уругвай и Северна Аржентина. Другото му име е "плод на страстта”, така го наричат в САЩ и Великобритания, а в Южна Африка е познато с името "лилава гранадила”.

 

"Плодът на страстта” е един от многото видове Passion Flower или Цвете на страстта, което е буквален превод на латинското име на вида – Passiflora. Това име е дадено от испански мисионери в Южна Африка, във времето, в което са се опитвали да приобщят местното население към християнството.

 

Отглежда се в  страни с топъл климат, където плодовете на растението не са застрашени от замръзване. Освен в Латинска Америка, маракуя се отглежда още в Индия, Индонезия, Израел, Нова Зеландия.

 

Плодът на маракуята е овален, от жълт до тъмно лилав, когато узрее, с мека вътрешност, изпълнена с много семена. Може да се консумира и суров и като сок, който в много случаи се добавя към други сокове, за да подобри аромата.

 

11333

 

В Австралия и Нова Зеландия маракуята се предлага в търговската мрежа прясна, консервирана, добавя се към плодови салати, включително като топинг за торта Павлова. През 1920 година в Австралия започва да се произвежда безалкохолна напитка "Passiona”с аромат на маракуя. 

 

В Бразилия се прави вкусен мус, а семената на плода се използват често за украса на торти и сладкиши. Сладкото плодче има и леко седативно действие, понякога се използва и с тази цел. Свежият плод съдържа провитамин А бета-каротин, витамин С, фибри и желязо в големи количества.

 

"Плодът на страстта”  съдържа голямо количество калий, което го прави евентуално средство за борба с високото кръвно налягане. Някои изследвания показват, че консумацията на кората на маракуя може да повлияе положително на астмата.

 

"Плодът на страстта” е национално цвете в Парагвай.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Ekaterina Tsoneva
14.05.2013 | 16:25
Отговор на коментар #3 от Emnuella:
много е вкусно опитай
4
ruslana
14.05.2013 | 16:12
:) не ги харесвам много аз такива екзотични плодове ;)
3
Emnuella
14.05.2013 | 14:14
Не съм опитвала този плод,малко ми прилича на пъпеш:)
2
ива
14.05.2013 | 13:18
Не съм опитвала.
1
Петя Иванова
14.05.2013 | 12:24
Изглежда много вкусно .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...