Плодовете се измиват, почистват се от костилки и семена и се нарязват.
Слагат се в тава, заливат се с вода, колкото да ги покрие, и се варят на огъня до омекване.
Сварената плодова маса се пасира и се прецежда през цедка и се връща отново в тавата.
Захарта се смесва добре с пектина, ванилията, настърганата лимонова кора и се прибавя към прецедената смес.
Вари се на огъня до желаната от вас гъстота, като се бърка непрекъснато, за да не загори.
Готовият мармалад се изсипва в подходящи съдове или, както направих аз, в пластмасови бутилки и кутия. Оставя се да изстине, покрива се с хартия за печене и отгоре се слага капачка.
Държи се в хладилника. За по-голяма трайност, разпределете мармалада в буркани и варете 5 минути за капачка.