Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Медени съвети за здраве и бодрост

по статията работи: | 28 януари 2013 Прочитания: 2271 1
Все повече млади хора пазаруват пчелни продукти. И има защо
Медени съвети за здраве и бодрост
Източник: Sever.bg

„Хората да се лишат от парите за една кутия цигари и да си купят с тях 100 грама пчелен прашец, да го смесят с 1 кг мед и да приемат сутрин и вечер на гладно, 1 час преди ядене.“ Това съветва Тодор Найденов, почетен председател на Областния съвет на пчеларите във Велико Търново, цитиран от Sever.bg.

С предложената от него рецепта можем да си набавим за 10 дни необходимите за организма полезни вещества за имунната система.

„Или пък да се взема по 1 грам на телесно тегло мед, примерно 50-килограмова дама да взема 50 грама мед, или две лъжици дневно, а лечебно съотношението е 2 грама на телесно тегло", дава още полезни съвети Найденов.

Освен това е хубаво вечер преди лягане да се изпие 30 грама мед, разтворени в малко топла вода. Това е добра рецепта против безсъние. Но... да не се увеличава с дозата от полезния продукт, защото може да има обратен ефект, а именно енергизиращо действие.

Хит на пазара за пчелни продукти във Велико Търново в момента е липовият мед. Той се търси заради високите му качества при профилактика от грипни заболявания. Следва го горски букет, който също е полезна храна и лечебно средство.

Все по-често се купуват и прополиса и пчелния прашец. Пакетче от пчелният прашец от 50 грама струва 2,50 лева, а натурален пчелен клей (прополис) от 10 грама струва 1,50-2,00 лева. 30% разтворен прополис в спирт за 30 мл. клиента дава 3,50 лева, а 20 мл. – 2,50 лева. „Продуктите се търсят от всякакви хора от всякакви възрасти и млади, и стари”, казва Тодор Найденов.

Все по-често и лекари ги препоръчват за своите малки и големи пациенти, при лечение с апитерапия.

Прополисът е добър имуностимулатор, доказан е антивирусният ефект на пчелния клей в съчетание с пчелно млечице и цветен прашец, спрямо вируса на грипа. Добър е за вътрешни болести и има доказано противогъбично действие. Прополисът предотвратява или спира развитието на възпалителния процес. Има и добре изразено обезболяващо действие. Цветният прашец пък съдържа всички аминокиселини, необходими за човека и регулира работата на всички органи в човешкия организъм.

В последната година се забелязва и тенденцията все повече млади хора да пазаруват пчелни продукти.

Причината, според продавачите, са здравните предавания и богата информация в интернет, която сочи, че употребата на мед е полезна храна, а и хората осъзнават, че натуралните продукти, макар и по скъпи имат здравословно действие. Пазаруват и студенти, основно по време на сесия, основно мед с орехови и други ядки.


Цената на 1 кг. качествен мед върви между 7-8 лева до 10 лева. От директен производител струва и 6-7 лева. Медът с орехи и други ядки също е полезен и богат на ензими. Добър за зимния период.

Много е важно и да се внимава и откъде се купува полезния продукт. Защото понякога производители продават мед от стара реколта на по-ниски цени, търговецът му слага цена като за нова продукция, а той е загубил част от лечебните си свойства. Затова съветът към купувачите е да търсят мед последна реколта.

 

Още полезна информация от Велико Търново и региона в Sever.bg

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Nina Stanislavova
05.02.2013 | 16:28
колкото повече мед толкова по добре
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!