Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Медовина - най-старата алкохолна напитка

по статията работи: | Прочитания: 10172
Медовина се е произвеждала 2000 години преди Христа
Медовина - най-старата алкохолна напитка
Източник: Wikimedia Commons

Медовината е най-старата алкохолна напитка в света. Прави се от мед и вода на принципа на ферментацията с дрожди. Може да бъде обикновена, газирана или пенлива; суха, полу-подсладена или сладка.

 

За разлика от бирата и сайдера, медовината се пие в малки количества. Ето защо трябва да бъде максимално силна. Алкохолният процент в медовината зависи от способностите на маята, която се използва.

 

Тук е важно да се отбележи, че маята буквално не може да оцелее в течност с aлкохолно съдържание по обем (ABV), надхвърлящо 14%. Счита се, че именно този процент унищожава маята.

 

При определени обстоятелства обаче, с подходящата мая, това число може да се повиши до 18%. Като цяло, непрофесионалистът едва ли ще може да "докара" повече от 16% ABV. У дома трудно ще има необходимите "лабораторни" уреди, с които да следи постоянно температурата и да получи качествена мъст.


История на медовината

 

Медовината е напитка, която може да се срещне на много места по света. Разнообразни исторически източници разказват как древните народи в предхристови времена са я приготвяли и консумирали на три континента - в Европа, Африка и Азия. Първите сведения ни отвеждат до 2000 г.пр.н.е.

 

Разбира се, археологическите данни са оскъдни и невинаги може да им се има вяра, но имайки предвид мястото, което медовината заема в митологиите, ясно е, че е била много ценена. Много специалисти се обединяват около мнението, че медовината е майката на напитките, създадени на принципа на ферментацията.

 

Разновидности

 

В зависимост от местните традиции и конкретната рецепта, медовината може да се направи с подправки (като канела, карамфил и индийско орехче), плодове или малц. Вкусът й може да придобие горчив или кисел оттенък.

 

За съжаление, макар и да е най-старата алкохолна напитка в света, не се намира толкова лесно по магазините. Някои производители добавят мед към готовото бяло вино и го наричат медовина. Всеки вид носи отделно наименование. Медовина, направена с канела, може да бъде наречена "канелен сайдер".

 

Немският глинтвайн (gluhender Wein) – червено вино със захар/мед, плодове и/или канела, карамфил, джинджифил, анасон и др. - също може да бъде открит в списъка на медовината. В рецептата за глинтвайн понякога се открива твърд алкохол – коняк, ром.


На снимката виждате полска медовина.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !