Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мекици – най-любимата българска закуска

по статията работи: | 05 март 2015 Прочитания: 9226
Но и на половината земно кълбо
Мекици – най-любимата българска закуска
Източник: Wikimedia Commons

Да се пренесем малко назад във времето. На гости си на баба, още не си отворил очи и вече усещаш аромата на прясно приготвени мекици, обилно наръсени с пудра захар. Хапваш ги още врели, те се топят в устата и те оставят без думи (отчасти и защото ти е пълна устата). Да, сигурни сме, че всички си го спомняте.

 

За щастие, мекиците не са отдавна забравени в миналото, както много други български селски гозби, а още и още се приготвят от майки и баби по всички части на страната.

 

Колкото баби, толкова и рецепти, разбира се, а със сигурност и изразът "мекиците на моята баба са най-хубави" е валиден за всички. Класическа рецепта за мекици няма. Всеки ги приготвя така, както са го учили. Има си обаче някои типични разлики според различните краища на България, като рецептите най-често се различават по вида набухвател и млякото.

 

В Силистра тестото за мекици се приготвя със сода за хляб и кисело мляко и се оставя да отлежи 30 минути, докато втаса.

 

В Старозагорско (с.Пъстрен) се правят с кисело мляко, а за набухвател се ползва мая.

 

В Айтос също ползват мая, но там вместо с кисело мекичките се правят с прясно мляко.

 

За да си направите типични родопски мекици пък, е необходимо да използвате и кисело, и прясно мляко. Освен това в родопските мекици се слагат яйца и 2-3 капки оцет. Интересното е, че за набухвател за мекиците в родопските села се използват и мая, и сода.

 

В някои региони слагат яйца, в други – не. Някои обичат да слагат сирене в плънката, а други обичат да си го хапват отделно.

 

Знаехте ли, че има Празник на мекицата? 

 

Провежда се всяка година в с. Буховци, Търговищко, винаги на Кръстовден. Там се правят всякакви видове мекици, с всякакви пълнежи и под всякаква форма. Така че, ако имате път към Североизточна България около Кръстовден, не се замисляйте къде да закусвате.

 

Дали ще си приготвяте мекици всяка свободна сутрин, или по-рядко, задължително е да поднесете мекици на 5-ти декември – свети Сава.

 

Това е средният ден от трите големи празника – Варвара, Сава и Никулден. По традиция на свети Сава се пържат мекици от бяло брашно, смляно от последната реколта жито, прясна вода и мая. Тестото се оставя да втаса, след което се премесва няколко пъти. С пожелание за благополучие и късмет, приготвените на свети Сава мекици се раздават на роднини и съседи и задължително присъстват на трапезата.

 

Оказва се обаче, че не само българите обичаме да си хапваме пържени мекички.

 

В Унгария съществува аналог на българската мекица, наричан Лангош, който се сервира с различни сосове, със сирене или с чесън. А ето я рецептата за унгарски мекици лангош.

 

Гръцките ни съседи също обичат да похапват пържени тестени топчета, като там ги наричат Лукумадес. Приготвят се с тесто за мекици, в което има мая, след което се оформят топчета и се пържат в сгорещено олио. Гърците поднасят техните мекици сиропирани, овкусени с лимонова кора и канела и поръсени обилно със смлени орехи.

 

Не само в Европа, но и в Латинска Америка обичат да закусват с мекички. Там ги наричат Бунуельос, като различното при тях е, че в сместа добавят масло, прясно мляко и бакпулвер. Ако искате да разберете повече за тези вкусни мекици, прочетете историята на латино-американските мекици бунуельос

 

Сигурни сме, че вече трудно преглъщате и си мислите дали имате необходимите продукти, за да спретнете набързо едни мекички. Не се притеснявайте, мекици може да си приготвите и само с брашно, мая и вода и пак ще станат изключително вкусни. Ако пък искате да направите нещо по-различно и нетрадиционно, тук сме ви събрали 4-те най-вкусни рецепти за мекици. Добър апетит...

Рейтинг: 4 / 5 , 245 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!