Натрошаваме бисквитите на ситни трохи (може да използваме и кухненски робот, но лесно става и на ръка).
Добавяме канелата и разтопеното масло. Разбъркваме добре. Получава се ронливо тесто, което разстиламе в кръгла форма с подвижен пръстен.
За по-лесно отделяне при сервиране можем да намажем формата с разтопено масло. Притискаме добре с ръце или с долната част на супена лъжица. Оформяме леко "прагче" и поставяме формата за около 10 мин. в камерата или фризера, за да стегне.
Разбиваме яйцата (на стайна температура) и крем сиренето с миксер до получаване на гладка смес. Прибавяме захарта и сметаната и отново разбиваме добре.
Разделяме сместа на две. В едната част добавяме измитите и добре подсушени листа мента и пасираме, докато стане еднородна смес. Изсипваме една част от бялата смес върху блата.
Отгоре поставяме малко от зелената, като внимаваме да изсипваме внимателно точно в средата. Редуваме така, докато се изчерпят двете смеси. Целта е да се получат отделни пластове.
Печем кейка в предварително загрята фурна за около 30 мин. Когато е готов се образува лека кафява коричка. Оставяме го да изстине във фурната.
Напълно изстиналия чийзкейк заливаме със сладкото, което сме разтопили на водна баня. Гарнираме с пресни листа мента.