Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Менюто от старата българска кухня

по статията работи: | 03 март 2015 Прочитания: 9046 3
Рано напролет са се приготвяли чорби от листни зеленчуци – лапад, киселец, коприва, но и от охлюви
Менюто от старата българска кухня
Източник: Булфото

Старата българска кухня, която служи за катализатор на вкусните рецепти, на които се радваме днес, се характеризира с голямо разнообразие.

 

Причината за това явление е употребата изключително на хранителни продукти - дарове от природата. А именно - диви билки, плодове, гъби, дивеч и риба.

 

Характерът на старинното селско стопанство може да се нарече натурален и чист, и с пълно основание. Производителят е бил и консуматор на реколтата. Какъв по-сигурен начин да се прехраниш с вкусна и здравословна храна от този да си я отгледаш сам.

 

Ето каква е била кухнята на дедите ни, преди в кулинарните книги да навлязат кордон бльото и милфьоя, брускетите, гуакамолето, фокачата и гаспачото, например.

 

Поради примитивната техника за обработка на храната, от нея са се махали само трудно смилаемите компоненти. Чрез пресоване на ядкови плодове, като фъстъци или орехи, се е правело масло, предшественик на днешното олио.

 

Преработването на млякото в хранителни продукти като катък, бял мъж, ишмер, ишимик, сирене в стомна и др., се е извършвало чрез постепенното му сгъстяване и спонтанно ферментиране в глинени съдове.

 

Водата, която се съдържа в него, се е отделяла през шупли на стомната. Това е механизъм, чрез който микроорганизмите не са могли да го поразят.

 

Методите за съхранение на продукти, също са били примитивни – различни варианти на посоляването с последващо изолиране от контакт с въздуха и сушене на слънце. Подправките, които са били използвани са се подбирали в съответствие с характера на ястията.

 

В гозби с изразени багрилни, ароматни и вкусови особености, например свежи листни зеленчуци, меса от риба, не са се слагали подправки.

 

Минималният брой на ястията е следствие на примитивната, в честия случай – ръчна, обработка на продуктите. Предците ни не са могли да си представят да хапват супа, предястие, основно ястие, а за десерт и дума да не става.

 

Един зелник или една чорба обобщавали всичко това. Рано напролет са се приготвяли чорби от листни зеленчуци – лапад, киселец, коприва, но и от охлюви.

 

През лятото старата българска кухня се е състояла от добре познатия таратор, айран, компот от джанки, но на нивата са си похапвали и трайните месни консерви – солено месо, сланина, пастърма, саздърма и т.н.

 

През есента и зимата храната трябва да е силна – чорбите са от царевично брашно с мляко, зрял фасул, леща, кисело зеле, тиква с мляко и булгур, варена или печена тиква, ошави от сушени плодове, баници, млинове и т.н.

 

Виждате, че вкусовете не са променили особено от време оно, както казват старите хора, просто днес сме свикнали да се захласваме по чуждото и може би сме позабравили вкусните български гозби.

 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #1 от Орнела Мути:
Много ми хареса и на мен,не бях се замисляла какво са яли предците ни.
2
Супер,беше ми много интересно да прочета тази статия.
1
Орнела Мути
05.09.2013 | 09:41
Хубава статия , браво .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...