Ммм, брауни..
Какви са ни асоциациите, когато чуем за брауни? Неустоимо богат, шоколадов вкус, изключително лесен за приготвяне и несъмнено най-бързият десерт! Предимствата – всичко се приготвя в една купа, разбърква се с лъжица, харесва се на всички! Недостатъците ... свършва доста бързо.
А сега си представете вашето любимо шоколадово, лепкаво брауни в една малко по-различна комбинация – с нежен ментов привкус. Звучи като фантазия. Точно тази фантазия ще ви представим сега, като я направим още по-хубава – за да я приготвите, ще са ви необходими само 10 минути.
За любителите на ментата, гарантирано, това ще се превърне в любимия ви десерт. За тези, които не я харесват чак толкова много, имаме алтернатива. Можете да използвате шоколад или бонбони с вашия любим пълнеж – млечен, ягодов, карамел, а защо не и комбинация.
За да си направите това брауни "Фантазия", ще ви трябва квадратна тавичка 20х20см. От тази доза се получават 9 големи или 12 по-малки брауни-пастички. Времето за приготвяне е най-много 10 минути, за изпичане още 25, а след това ще трябва да се охлади от 2 до 4 часа.
Заинтригувахме ли ви достатъчно? За да не губим повече време, вижте необходимите продукти и стъпките за приготвяне на брауни "Фантазия".
Необходими продукти:
За браунито:
½ чаша масло (125 г)
2 големи яйца
170 г млечен шоколад
¾ чаша захар
1 с.л. ванилова есенция
1 с.л. сварено кафе (по желание)
1 с.л. инстантно кафе (по желание)
140 г шоколад с ментов пълнеж или друг пълнеж по ваш вкус
щипка сол
За заливката:
1 чаша начупен млечен шоколадов
140 г шоколад с ментов пълнеж
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 С. Застелете тавичката с алуминиово фолио и я оставете настрани. Другият вариант е да я намазните с олио и да поръсите леко с брашно, за да не залепне сладкишът.
За да приготвите браунито – в голяма купа разтопете маслото и млечния шоколад в микровълновата фурна за 1 минута. След това разбъркайте и ако е необходимо, сложете за още 1 минута в микровълновата. Трябва да се получи гладка смес. Оставете шоколада да се охлади за момент, преди да добавите яйцата, за да не се сготвят.
Добавете яйцата, захарта, ванилията, свареното и инстантното кафе, солта и разбъркайте енергично с телена бъркалка. Кафето и солта са по желание, но те придават неустоим вкус на браунито, подчертавайки шоколада, така че не се колебайте дали да ги сложите.
Прибавете брашното и разбъркайте до получаване на гладка смес.
Уверете се, че сместа не е твърде топла и добавете предварително начупения шоколад с вашия любим пълнеж. Разбъркайте сместа бързо с лъжица или шпатула, без да натискате, колкото да се размесят парченцата шоколад.
Изсипете сместа в предварително подготвената тавичка. Загладете я, ако е необходимо, използвайте шпатула.
Печете около 25 минути, или докато се запече в центъра. За съжаление, тестът с клечката за зъби тук е неприложим, тъй като браунито отвътре трябва да остане лепкаво.
Оставете браунито да се охлади в тавичката или на решетка, докато приготвяте заливката.
За заливката– по същия начин разтопете млечния шоколад в по-малка купичка в микровълновата, докато стане гладка смес. Залейте браунито с разтопения шоколад равномерно.
Оставете шоколадовата заливка да се охлади около 8-10 минути, след това добавете предварително начупения ментов шоколад. Заливката трябва да е достатъчно топла, за да се залепят парченцата шоколад, но не твърде топла, за да се разтопят в нея.
Оставете сладкиша да се охлади за около 4 часа на стайна температура или за 2 часа в хладилника, докато шоколадът се втвърди. След това можете да разрежете и сервирате.
Така приготвеното брауни може да издържи до 1 седмица в хладилник и до 6 месеца във фризер. Можете да си го приготвите и да съхранявате във фризера, като спасение при неочаквани гости. Макар че, честно казано, се съмняваме... Веднъж опитвайки го, едва ли ще издържи повече от 10 минути – вкусът наистина е неустоим!