Монгонго е огромно африканско дърво, достигащо до 20 м височина. Плодовете му са малки кадифени ядки с форма на яйце и носят същото име - монгонго или "манкети".
Родината на това любопитно растение е Южна Африка.
Археологически доказателства сочат, че плодовете на монгонгото са били основна храна в продължение на 7000 години на населението на Северна Боствана и Намибия.
Популярността им се дължи на приятния вкус, който притежават и на факта, че са много трайни и годни за съхранение през цялата година.
Източник: Wikipedia
Маслото от монгонго се използва за омекотяване и хидратиране на кожата, както и за пилинг, а твърдите обвивки са известни като "кости" за гадаене в африканската култура.
Плодът се състои от твърда дървена обвивка, в която е поместена малка, но много хранителна ядка.
Тя е изключително полезна за човешкия организъм. В 100 грама монгонго от тях се съдържа голямо количество калций, витамин Е, магнезий, мед, цинк, протеини и мазнини.
Диета, базирана на тези ядки, е много по-надеждна от такава, базирана на култивирани храни.