Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

НЕ изхвърляйте люспите от лука!

по статията работи: | 01 октомври 2017 Прочитания: 5939
Те предпазват от диабет, рак, високо кръвно...
НЕ изхвърляйте люспите от лука!
Източник: Уикипедия

Лукът е един от продуктите, които използваме всеки ден. Почти всяка рецепта започва с "обелете глава лук".

 

Какво правим, след като обелим лука? Изхвърляме машинално люспите на лука и продължаваме с рецептата. 

 

Сега обаче ще се опитаме да ви убедим, че не трябва повече никога да изхвърляте люспите от лука.

 

Защото те са много полезни!

 

Люспите от лука са богати на фибри, флаваноиди и антиоксиданти. Те са изключително богати на витамин А, С и Е. 

 

Защо обаче са толкова специални - притежават противоракови, противогъбични, антибактериални и антиоксидантни свойства. 

 

Още един плюс в полза на лучените люспи, които обикновено изхвърляме - те са много богати на неразтворими фибри. 

 

Неразтворимите фибри спомагат дейността на храносмилателната система, регулират движението в червата, отстраняват отровите и токсичните отпадъци в дебелото черво, поддържат нормални нива на рН в червата. И най-важното свойство на неразтворимите фибри - предотвратяват рак!

 

Приемът на храни, богати на неразтворими фибри, намалява до минимум риска от рак на дебелото черво, сърдечносъдови болести, затлъстяване и диабет тип 2. 

 

Споменахме вече за флаваноидите в лучените люспи. Важно е да уточним, че в лучените люспи се съдържа флаваноида кварцетин. Той понижава кръвното налягане, предотвратява запушването на артериите, намалява риска от болести на сърцето и сърдечно-съдовата система. Освен това кварцетинът предотвратява затлъстяването, рака на дебелото черво, както и стомашно-чревните проблеми.

 

38335

wikipedia.org

 

А знаете ли защо някои хора си слагат лук в чорапите? Припомнете си защо това е много полезно и как действа на организма. 


Лучените люспи могат да се използват като хранителна добавка. Но най-добре е да се консумират под формата на чай. 

 

Чаят от лучени люспи е евтин, лесен и ефективен начин да се предпазим от гореизброените начини. 

 

Ето как се прави чаят от лучени люспи:

 

- люспи от 2 глави лук

- 3 ч.ч. вода

 

Приготвяне:

 

Сложете водата да заври, свалете от котлона и добавете лучените люспи. Сложете капак и оставете така за 15 минути. После прецедете и прехвърлете в съд с херметическо затваряне. 

 

Пийте по 1 ч.ч. от напитката преди лягане. Това количество ще бъде достатъчно за 3 дена. След това си направете нова доза. 

 

Внимание: 

 

Чаят не трябва да се приема по време на бременност и кърмене. 

Рейтинг: 4 / 5 , 247 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...